Klimt-jubileumra készülődnek a múzeumok Ausztriában

2012. január 2.

print MTI

Klimt-jubileumra készülődnek a múzeumok Ausztriában

Kiállítások sorával készülnek Gustav Klimt osztrák festőművész születésének százötvenedik évfordulójára az osztrák múzeumok.

2012-ben lesz 150 éve, hogy a Bécs melletti Baumgartenben megszületett a szecesszió korának egyik meghatározó alakja. A saját korában, a múlt század elején még sokat támadott alkotó ma az osztrák művészet egyik legismertebb képviselője. A 150. évforduló programjai között nyolc múzeum összesen kilenc időszaki kiállítást kínál majd.

A Belvedere-ben, a világ legnagyobb - 22 darabos - Klimt-festménygyűjteményével rendelkező múzeumban egymás után két tárlat is a festővel foglalkozik. Márciusig látható még a múzeumban a Klimt és kortársa, Josef Hoffmann festő, iparművész tervező munkásságát bemutató tárlat, június 15-től pedig külön kiállítást szentel a múzeum Klimt születése 150. évfordulójának.

A világhírű festő kevéssé ismert alkotásaira irányítja rá a figyelmet a Kunshistorisches Museum a jubileumi évben. Az érdeklődők az épület lépcsőházában látható Klimt-freskókkal és az azokhoz készült vázlatokkal ismertetnek meg február 14-től, akár vezetett látogatás keretében is.

Klimt magánéletébe nyújt betekintést a festő szerelme, Emilie Flöge divattervező hagyatékán keresztül egy másik ismert kiállítóhely, a Leopold Múzeum. A tárlat foglalkozik többek között Klimtnek a salzkammerguti tóvidékre tett utazásaival is. Klimt számos tájképet festett az Attersee partján, köztük a csak röviddel ezelőtt felfedezett „Tópart nyírfákkal” című vásznat is. Az Attersee mellett a Klimt-évben tematikus sétákra várják a Klimt-rajongókat.

Nem marad ki a Klimt-év kiállítóhelyei közül az Albertina és a Wien Museum sem. Utóbbinak van a világon a legnagyobb gyűjteménye Klimt rajzaiból a jubileum alkalmából május közepétől valamennyit bemutatják a nagyközönségnek. Az Albertina ugyancsak tetemes, 170 lapból álló rajzgyűjteményének nagy részét felvonultatja az a kiállítás, amely március 14-étől látható az Operaház mögött álló neves múzeumban.

Több mint egy évig tartó felújítás után, várhatóan 2012 júliusában nyílik meg a látogatók előtt az úgynevezett "Klimt-villa". Az osztrák főváros 13. kerületében, Hietzingben áll az az épület, amelyben a festő utolsó műterme volt. Klimt ott dolgozott 1911-től 1918-ban bekövetkezett haláláig. Az épületet 1923-ban jelentősen átépítették és a tavaly áprilisban megkezdődött felújítás előtt évekig üresen állt. A renoválás során eredeti formájában állítják helyre a műtermet és emlékhelyet rendeznek be a villában.

Jubileumi programokat kínál 2012-ben a színháztörténeti és a néprajzi múzeum, valamint a Künstlerhaus és a Szecesszió háza is.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play