Borünnep az „osztrák Toszkánában”

2012. január 7.

print

Borünnep az „osztrák Toszkánában”

2012. július 19-22. között rendezik meg a siller-szőlő és Szent Jakab tiszteletere tartott ünnepséget Deutschlandsbergben, Schilcherland fővárosában.

2012. július 19-22. között rendezik meg a siller-szőlő és Szent Jakab tiszteletere tartott ünnepséget Deutschlandsbergben, Schilcherland fővárosában.

 

 


A Szt. Jakab ünnepe egy régi hagyományt elevenít fel, egykoron a vincellerek az édes szőlőszemek védelmeben hatalmas kereplőket (Stájerországra jellemző fából készült szélkerekeket) állítottak fel. A dallamos csörömpölés távol tartotta a madarakat az érett szőlőszemektől. A háromnapos ünnepségsorozat részét képezi a színes kulináris ajánlatok mellett a „Schilcherberg lángokban” rendezvény. Az ünnep záróakkordjaként a szőlőhegy áldasára kerül sor, a jó termés es az ízletes újbor reményében.

 


A kelták már Krisztus előtt négy évszázaddal kinemesítették egy Stájerországban őshonos vadszőlőből a Blaue Wildbacher szőlőfajtát. Mind a mai napig ebből készül egy speciális rozébor. Felcsillan benne a vörös minden árnyalata (,schillern’ = csillog, innen a név), pezsdítően gyümölcsös zamata van és csak itt préselhető.

A Schilcher mesekönyvbe illő dél-stájer tájakon terem, ahol egyik mélyzöld domb a másikat éri, és ahol az emberek a hagyomány és modernitás izgalmas keverékét élik. Az ősrégi parasztházakat ultramodern borépítészet – vagyis a kortárs építészet és borászat Ausztriára jellemző, lenyűgöző szimbiózisa – ellenpontozza.

Ami pedig az eszem-iszomot illeti: Éppúgy élvezhetjük az idilli Buschenschank-ok (termelői borkimérés) fatányéros uzsonnáit, mint a regionális, avantgárd ínyenc konyha költeményeit. Ehhez társul a mediterrán klíma és az idő tényezőjével való szinte meditatív bánásmód. Nem csoda, hogy a vidéket „osztrák Toszkánának” is hívják.

www.schilcherberg.at

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play