Gyűrűsfarkú maki született a bécsi állatkertben

2012. április 29.

print

Gyűrűsfarkú maki született a bécsi állatkertben

Egy a Madagaszkár című animációs filmből ismert gyűrűsfarkú makival gazdagodott a Schönbrunni Állatkert.

Egy a Madagaszkár című animációs filmből ismert gyűrűsfarkú makival gazdagodott a Schönbrunni Állatkert. Április 25-én született meg a legújabb állatkerti kedvenc, aki annyira fiatal, hogy egyelőre még a nemét sem tudják.

 


A kattának is nevezett kis csíkosfarkú mindössze 70 grammal született és életének első napjait szorosan az anyja hasára illetve hátára akaszkodva töltötte. Többek között ezért sem tudni még, hogy a tíz napos szürke szőrgombóc fiú-e vagy lány. Samba, a makipalánta anyja mindenesetre odaadóan gondoskodik gyermekéről. „A gyűrűsfarkú makik családjában nagyon fontos az összetartás. A családfő szerepét a nők játszák, akik közösen nevelik fel egymás csemetéit” – fogalmazott Dagmar Schratter, a Schönbrunni Állatkert igazgatója. A fekete-fehér gyűrűs farkú kiskatta majd csak nyolc hetes korától kezdhet el az anyatejen kívül gyümölcsökkel és zöldségekkel táplálkozni. Fél éves korától pedig teljesen önállósodhat a bécsi makicsalád tizenegyedik sarja.

 


Az átlagosan 38-45 cm hosszú, 2,2-5,5 kg súlyú makifélék családjába tartozó katták újkeletű népszerűségüket elsősorban a Madagaszkár című rajzfilmnek köszönhetik, amiben Julien király, a mókás bennszülött tartozik ebbe a fajba. A Madagaszkár szigetén őshonos gyűrűsfarkúak az erdők kiirtásával egyidőben egyre rohamosabban veszítik el természetes előhelyüket. Az utóbbi húsz évben a szabadon élő katták száma a negyedére zsugorodott.

 Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play