Fotóit mutatja be Wim Wenders Bécsben

2012. szeptember 15.

print MTI

Fotóit mutatja be Wim Wenders Bécsben

Wim Wenders német filmrendező egy kevésbé ismert oldalát, fotográfusi tevékenységét ismerheti meg az, aki ellátogat a bécsi OstLicht Galériába.





A Berlin felett az ég, a Párizs, Texas és más filmek alkotója több évtizede foglalkozik fotózással is. A Helyek, furcsák és csendesek (Places, strange and quiet) című tárlat képei a világ legkülönbözőbb részein készültek, Örményországtól Japánon és Brazílián át Németországig és az Egyesült Államokig.

A negyven nagyméretű fotó kietlen, ember nélküli tájakat, elhagyott, romos építményeket ábrázol. A melankolikus, néha humorral átitatott fotókon megjelenik egy bezárt vidámpark, egy jobb napokat látott kertmozi, a texasi síkság és egy amerikai kisváros kihalt utcái.

"Ha az ember sokat van úton, ha szívesen kóborol el, hogy eltévedjen, akkor a legfurcsább helyeken köthet ki. Egyfajta beépített radar lehet az, ami engem gyakran olyan helyekre vezet, amelyek különlegesen nyugodtak, vagy valamilyen módon különösek" - vallja Wenders a fotóiról.

Noha a fotók egy része forgatási helyszíneken készült, a művész önálló alkotásként tekint rájuk. "Kezdetben összefonódott egymással a két tevékenység. Minden filmemnél, az előkészületek alatt is, készítettem fotókat. Csak amikor az 1980-as évek elején elkezdtem nagyméretű negatívokkal dolgozni és amikor az első kiállításaim létrejöttek, akkor tudatosult bennem, hogy teljesen különálló tevékenység számomra a fotózás" - mondta a rendező az APA osztrák hírügynökségnek.

A november 17-ig látható kiállításnak otthont adó OstLicht Galériát egy régi kenyérgyár épületében alakították ki 800 négyzetméteren. Az intézmény a neves WestLicht fotográfiai múzeum és galéria ikerpárjaként nyitotta meg kapuit a 10. kerületben, Bécs egyik egykori munkás- és ipari negyedében.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play