Európai Kulturális Örökség Napja

2012. szeptember 26.

print

Európai Kulturális Örökség Napja

Ezerötszáz helyszínen tartják meg szerte Olaszországban szombaton és vasárnap az Európai Kulturális Örökség Napjait. Ritkán látható műemlékek látogathatók, mások kedvezményes belépőjeggyel tartanak nyitva.

Ezerötszáz helyszínen tartják meg szerte Olaszországban szombaton és vasárnap (szeptember 29-30) az Európai Kulturális Örökség Napjait. Ritkán látható műemlékek látogathatók, mások kedvezményes belépőjeggyel tartanak nyitva.

Múzeumok, templomok, kastélyok, paloták, levéltárak, régészeti ásatások, de mozi és színház is várja az olaszokat az európai kultúrának szentelt hétvégén.

Az Európa Tanács által támogatott programsorozat idén az "Itália Európa kincse" címet kapta és valóban kincseket lehet látni Olaszország legkülönbözőbb részein.

Az abruzzói Casauriában például az itáliai középkor emléke, a 10. századi Szent Kelemen apátság nyitja meg egész napra kapuit. Emilia Romagnában, Sassuolóban, az Este-család 15. századi palotájában tartanak ingyenes vezetést. Nápoly közelében, a Krisztus előtti 1. században emelt Pausilypon-villa régészeti parkjában kerékpáros idegenvezetést rendeznek.

A legtöbb helyszín Rómában várja az érdeklődőket. Két napig a felébe kerül a belépőjegy a Palatinusra és a Colosseumba. Vasárnap délelőtt látogatható lesz a Quirinale köztársasági elnöki palota. Ingyen látogatható a római Santa Croce in Gerusalemme templom melletti, ritkán látható régészeti ásatás, a San Francesco a Ripa 11. századi templom belső udvara és középkori kútja, az ostiai tengerparton az ókori Rómának a Traianus császár által épített egykori kikötője.

Az európai kulturális eseményhez csatlakozott a Vatikáni Múzeum is, mely szokás szerint a hónap utolsó vasárnapján ingyen látogatható.

(MTI)
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play