Bécs karácsonyi pompában

2012. november 27.

print

Bécs karácsonyi pompában

A Bécsi Adventi Varázslat 120 éves fenyőfája idén Alsó-Ausztriából érkezett. Idén összesen 39 bécsi bevásárlóutca és tér kapott karácsonyi díszkivilágítást, városszerte 2,3 millió fénypont teszi teljessé az ünnepi hangulatot.

   

120 éves Bécs karácsonyfája
Javában zajlik a készülődés a karácsonyi szezonra az osztrák fővárosban: a Rathausplatzon már felállították a karácsonyi vásár standjait, és megérkezett az óriási karácsonyfa is. Két daru emelte a helyére a híres bécsi Christkindlmarkt 32 méteres karácsonyfáját. 1959 óta minden évben más tartomány adja a karácsonyfát, a 120 éves fenyő idén Alsó-Ausztriából érkezett. Tavaly Burgenlandból érkezett a 80 éves, 29 méter magas fenyőf

   


  
A bécsi Városháza előtt felállított óriási karácsonyfa kivilágításával vette kezdetét november 17-én legnagyobb bécsi adventi vásár. Az Adventi Varázslat nevet viselő rendezvény nemcsak a legismertebb, hanem a legnagyobb is az osztrák főváros karácsonyi vásárai közül.

A 120 éves fenyő idén Alsó-Ausztriából érkezett. „A karácsonyfát eredetileg Vatikánnak szántuk, de a Szent Péter térre túl keskenynek bizonyult, ezért más megoldást kellett keresni. Viszont jól passzol a szintén magas és keskeny bécsi neogótikus városházához.” – mondta az alsó-ausztriai Schwarzenbach an der Pielach polgármestere, Ernst Kulovits.

Teljes pompájában 2012. november 17-én láthatja először a fenyőt a nagyközönség. Az 1.000 égő mellett idén több hóember, jégkristály, angyalka és gömb díszíti a fát, mint tavaly.

A díszkivilágítást Bécs polgármestere és tartományfőnöke, Michael Häupl, valamint Erwin Pröll, Alsó-Ausztria tartományfőnöke kapcsolta be először a Christkindlmarkt megnyitóján.

 A Bécsi Adventi Varázslatnak szerves része a Christkindlmarkt. A látogatók 140 faházikó áruválasztékából válogathatnak. A mesebeli hangulatra vágyókat 2012. december 24-ig várják a bécsi Rathausplatzra.

A gyerekeket számos program várja a bábszinháztól a kekszsütésen át a pónilovaglásig és a körhintáig. Idén először egy színpadot is felállítanak a fenyőfa tövében. Itt hetente négyszer osztrák hírességek olvasnak fel karácsonyi meséket.
 
Bécs karácsonyi pompában

Az osztrák főváros egyébként karácsonyi pompájában november 24-től várja a turistákat. Idén összesen 39 bevásárlóutca és tér kapott karácsonyi díszkivilágítást, városszerte 2,3 millió fénypont teszi teljessé az ünnepi hangulatot.

Felmérések szerint a bécsi karácsonyi díszkivilágítás már önmagában is turistaattrakcióvá avanzsált – a megkérdezettek 90%-a az ünnepi fényben pompázó utcák különleges hangulata miatt ajánlja ismerőseinek az osztrák fővárost. Éppen ezért a város és a Bécsi Gazdasági Kamara 2005-ben elindította Light-Up elnevezésű akcióját, amelynek keretében új, modern fénydíszbe öltöztetik a város bevásárlóutcáit és kicserélik a műszakilag elavult füzéreket, formákat.

Az új díszkivilágítást fiatal kreatívok tervezik az érintett bécsi bolttulajdonosokkal együttműködésben. Egy-egy projekt maximum 70%-os – 70.000 eurós – támogatást kaphat a várostól, a fennmaradó összeget a bevásárlóutcák kereskedőinek kell magukra vállalniuk.

2006 és 2010 között összesen 2,5 millió eurót fordított a város 28 bevásárlóutca díszkivilágításának megújítására – a kereskedőkre eső résszel együtt a végösszeg 4,3 millió euró.

 Idén már 1 millió eurót költ a város a karácsonyi hangulat fokozására, így a legtöbb bécsi bevásárló utca új, energiatakarékos fényruhát kap. A Wollzeilét például „Kívánságeső“, a Westbahnstraßét maradásra invitáló „Fényszigetek“, a Hernalser Hauptstraßét „Girlandok és lametta“, az Obkirchengassét pedig az utcának varázslatos hangulatot kölcsönző „Égi labdák és hólabdák“ díszítik.

Az új fénydíszek természetesen már a legmodernebb energiasztenderdek szem előtt tartásával készülnek. A nagy sikerre való tekintettel a város a Light-Up projekt meghosszabbítását fontolgatja.

Hivatalosan a díszkivilágítást november 30-án kapcsolják fel, de november 24-től néhány utca már karácsonyi fények fog ragyogni.

A schönbrunni a legkedveltebb vásár


A bécsi gazdasági kamara becslése szerint egyedül a fővárosban 8,5 millióan fordulnak meg a számos karácsonyi vásár valamelyikében. A vásárlók várhatóan összesen 185 millió eurót költenek az idén, egy alkalommal fejenként átlagosan 20-39 eurót (mintegy 5 700-11 000 forint).

A kamara felmérése szerint a legtöbben a hangulat miatt keresik fel a karácsonyi vásárokat. Sokan azért mennek ki, mert jó alkalomnak tartják arra, hogy barátokkal találkozzanak, de nem utolsó szempont a standokon kapható forralt bor és puncs sem.

A közvélemény-kutatás szerint a bécsi adventi vásárok közül a legkedveltebb a schönbrunni kastély parkjában található. A második a 7. kerületi spittelbergi vásár és a harmadik legnépszerűbb a Városháza előtti.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play