Játékkiállítás Bécsben

2013. február 2.

print

Játékkiállítás Bécsben

Sakktáblák, automata játéktermek és cinkelt kártyák: A „Spiele der Stadt – A város játékai” című kiállítás nem csak számos kiállítási tárgyat mutat be, hanem megvilágítja városi időtöltés sötét oldalait is.

Sakktáblák, automata játéktermek és cinkelt kártyák: A „Spiele der Stadt – A város játékai” című kiállítás a Bécs Múzeumban nem csak számos kiállítási tárgyat mutat be, hanem megvilágítja városi időtöltés sötét oldalait is.

 


A Bécs Múzeum 2012. október 25-től 2013. április 2-ig Bécs játékhelyiségeit mutatja be, a 18. század szalonjaitól a jelenkorunk automata kaszinójáig.

Spiele der Stadt. Glück - Gewinn und Zeitvertrieb.
A város játékai. Szerencse, Nyeremény és Időtöltés


Munka után az ember játszik: játékfigurákat mozgat a táblán, elmerül egy játékvilágban, örül és mérgelődik. Egyetlen városi társadalom sem gondolható el játék nélkül. A város területei mindig a játék színhelyei voltak és vannak, a gyerekek és felnőttek számára egyaránt. A játék helyiségei a nyilvános helyektől, mint a parkok vagy utcák, a fél nyilvános helyekig, mint a kávéházak, vendéglők vagy lottózók, a privát területekig terjednek. Külön fejezetet kapnak az utcai játékok, úgymint az évtizedekkel ezelőtt feledésbe merült karikahajtás vagy a városi gyerekjátszóterek kialakítása.

 


A „Spiele der Stadt” kiállítás Bécs játékhelyeinek, a 18. századi szalonoktól a modern automata kaszinókig, felkutatására vállalkozik. Hol és kik milyen játékokat játszottak? Hogyan változott meg a játék és hogyan változott meg az a nyilvános terület, amelyet a játékra meghódítanak és használnak. Világossá válnak a társadalmi különbségek: a kávézóban más játékokat játszottak, mint a vendéglőben, a polgári lakószobában és másokat, mint a munkásotthonban.

A klasszikus társasági játékokról, mint a tarokk és sakk, ugyanúgy mesél a kiállítás, mint az elfelejtett játékokról, vagy a hazárdjátékról. Egy fejezet szól az utcai játékokról és a nyilvános játékterekről. A múzeum gyűjteményében megtalálhatók a tábla- és kártyajátékok, oktatójátékok fiúk és lányok számára és politikai propaganda játékok. Ritkaságok is láthatók a kiállításon: Johann Strauß tarokkdoboza vagy Kol Moser és Arnold Schönberg játékai. A csaló- és illegális-, és szerencsejáték fejezetben találhatók a cinkelt kártyák, manipulált kockák és egy rendőr emlékezése a legendás biliárdra.

Társasági dimenzió

A kiállítás nem merül ki a különböző kiállítási tárgyak és a játékok évtizedeken át tartó fejlődésének megrajzolásában. Egy fókusz mindig a különböző időtöltések társadalmi és szociális összefüggéseire irányul. A kisvendéglőkben más játékokat játszanak, mint a kávéházakban, a nagypolgári lakószobákban megint másokat, mint a munkáslakásokban.

 


A játékok régóta a státusszimbólum szerepét is betöltik. Így csak a gazdag háztartások tudták a drága játékokat megengedni maguknak. A nemesi és később a polgári családok az értéket arra fektették, hogy a játékok nem csak szórakoztatóak, hanem azon kívül tanulságosak is legyenek. A játéknál minden korban figyelembevették, hogy fiúk és a lányok különböző játékszereket kapjanak, a szerepeket világosan meghatározták.

Bécs sakkváros

A gyakran a „játékok királyának” tartott sakkjátékot a kiállítás szintén részletesen tárgyalja. A nagy bécsi sakk tradíció mindenekelőtt a kávéházakat jellemezte, a sakkjátékot az olyan mecénások, mint a Rotschildok és a Kelet-európai zsidó bevándorlók emelték nemzetközi színvonalra.

 


A munkásság is felfedezte maga számára a játékot és azt a szociáldemokrata politikusok is támogatták. A sakkban ők egy potenciálisan hatékony ellenszert láttak az alkohollal és szerencsejátékkal szemben.

1931-ben Bécsben rendezték meg a nemzetközi munkás sakkolimpiát. A nemzeti szocializmus azonban a bécsi sakkéletnek végül brutálisan véget vetett.

"Kis Szerencsejáték"


A kiállítást azoknak az embernek is szentelik, akik a játékban az örömöt keresik. Ilyen a „kis szerencsejáték”, amely az elmúlt években meghódította Bécset. Kereken 3.500 szerencsejáték automatát állítottak fel legálisan a fővárosban, az illegálisok száma ennél lényegesen magasabb. A modern automata kaszinókban a játékszenvedély szembeötlő, amely a játék számos megszállottját az egzisztenciájának a szélére sodorja.

A játék és annak sötét oldala

Külön blokkot szentelnek a játékkal gyakorolt politikai propagandának. Erről bizonyítékot nyújtanak a háborús kártyajátékok, vagy a nemzeti szocialista-propaganda játékok, amelyekben a politikus figurákat dicsőítettek, és az ellenfelet gyalázták, azért hogy a saját fölényüket propagálják.

A csaló játékokat is részletesen mutatja be a kiállítás. A cinkelt kártyák és a manipulált kockák mellett a figyelmet mindenekelőtt a biliárdra irányítják, amellyel a bécsi alvilág az 1970-es évekig hatalmas pénzmennyiséget szerzett.

Kiállítási információ:

Spiele der Sradt, Glück, Gewinn und Zeitvertreib. (A város játékai. Szerencse, Nyeremény és Időtöltés).

2012. október 25- 2013. április 2.
Keddtől vasárnapig 10-től 18 óráig.

Belépő 8 euró/felnőtt. 19 éves kor alatt ingyenes!
Minden hónap első vasárnapján ingyenes.

Wien Museum
Bécs, Karlsplatz

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play