Varázsfuvolával nyit a Bregenzi Fesztivál

2013. július 20.

print

Varázsfuvolával nyit a Bregenzi Fesztivál

Három sárkánykutya fogja közre a Bodeni-tavon lebegő óriás teknőst, amelynek páncélja A varázsfuvola színpada. Az előadás a főpróbára meghívott gyerekeknek is nagyon tetszett. A pénteki előadást az ORF2 élőben közvetíti.

Három monumentális sárkánykutya fogja közre a Bodeni-tó vizén lebegő óriás teknőst, amelynek páncélja a Bregenzi Fesztivált szerdán megnyitó premier, A varázsfuvola színpada.

A sárkánykutyák szarvaira függesztették fel a reflektorok egy részét, a szarvak között kifeszített drótkötélen akrobaták forognak. A díszletet a brit rendező és 2014 végéig még fesztiváligazgató, a 64 éves David Pountney kipróbált munkatársa, Johan Engels készítette.

 


Amint az osztrák közszolgálati televízió egyik kulturális riportműsorában beszámolt róla, a fantáziadús rendezés a főpróbára meghívott csaknem ötezer gyerekből és fiatalból álló közönséget meggyőzte.

A pénteki előadást egyébként az ORF2 élőben közvetíti.

Pountney szerint a tószínpadi előadások mindig kihívást jelentenek a stáb számára, az énekeseknek nem kevés bátorságra is szükségük van, hogy a rendezői elképzeléseket megvalósítsák. Az Éj királynője például a teknőcpáncél közepéből kiemelkedő két és fél méteres oszlop tetején énekli bravúráriáit.

A rendező legfőképp tündérmesének látja a világ egyik legsűrűbben játszott operáját. A hatalmas kutyák a természetet, az észt és a bölcsességet szimbolizálják, a teknős hátán időnként pálmaszerű fák nőnek, ezek labirintusában keresik egymást a szereplők.

Az előadáshoz hatalmas bábukat tervezett Marie-Jeanne Lecca, amelyeket a szintén brit Blind Summit Theatre művészei mozgatnak. A tószínpadon utoljára 1985 és 1986 nyarán játszották a Mozart-operát, a mostani produkció 2014-ben is műsoron lesz.

A Bregenzi Fesztivál eddigi rekordere egy Aida előadás volt, ezt 350 ezren látták, azt jósolják, hogy A varázsfuvola megdöntheti a csúcsot, már több mint 205 ezer belépőt eladtak elővételben.

A tószínpadi premier másnapján a hagyományokhoz híven a Festspielhausban tartanak bemutatót, itt kerül színre André Csajkovszkij (1935-1982) A velencei kalmár című operája. A zeneszerző Robert Andrzej Krauthammerként született Varsóban, álnéven élte túl a gettót, majd a koncentrációs tábort. A Nagy-Britanniába emigrált alkotó Shakespeare nyomán komponált művét Keith Warner állítja színpadra. Shylockot a Bécsben élő Erőd Iván zeneszerző fia, Adran Eröd alakítja.

A fesztivál "házi zenekara" a Bécsi Szimfonikus Zenekar, amelynek augusztus 11-i koncertjét Bécsi üdvözlet címmel Fischer Ádám vezényli.

(via MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play