Megdőlt a melegrekord Ausztriában

2013. augusztus 8.

print

Megdőlt a melegrekord Ausztriában

Megdőlt a melegrekord csütörtökön Ausztriában, az ország keleti részén 40 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Ausztria nyugati részén péntekre virradó éjszakára várják a lehűlést.

Megdőlt a melegrekord csütörtökön Ausztriában, az ország keleti részén 40 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

A központi meteorológiai intézet által megerősített adat szerint a kelet-ausztriai Bad Deutsch Altenburgban 40,5 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. Ez a legmagasabb hőmérséklet, amelyet a hivatalos mérések kezdete óta feljegyeztek Ausztriában.

A Fertő tó északi partján, Nezsiderben (Neusiedl am See) ennél is magasabbra, 40,6 fokig kúszott a hőmérő higanyszála egy mérőállomáson, de ezt az adatot egyelőre nem hitelesítette a meteorológiai intézet. Negyven fokot mutatott a hőmérő csütörtökön a dél-burgenlandi Németújvárott (Güssing) is.

Az eddigi rekord rövid életű volt: csak a múlt héten, a karintiai Dellach im Drautal településen haladta meg a nappali felmelegedés az addigi legmagasabb értéket, a 39,9 fokot.

Ausztria nyugati részén már péntekre virradó éjszakára várják a lehűlést. Az ország keleti részében várhatóan a pénteki nap folyamán ér véget a rendkívüli hőhullám, viharokkal, erős széllel és jégesővel.

(MTI)
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play