Világszerte aranyat ér a pizza

2013. augusztus 31.

print

Világszerte aranyat ér a pizza

Az olasz nemzeti eledelnek számító pizzának egyre nagyobb a sikere az egész világon.Itáliában 42 ezer "beülős" pizzéria működik, 21 ezer utcai fogyasztásra árulja a pizzát.





Az olasz nemzeti eledelnek számító pizzának egyre nagyobb a sikere az egész világon - derült ki az olasz vendéglátósokat tömörítő Fipe hétfőn közölt adataiból, amelyeket a Nápolyban rendezendő pizza világbajnokság alkalmából tettek közzé.

 


A már kétezer évvel ezelőtt az ókori Pompejiben is sütött tésztaspecialitás tavaly 62 milliárd eurós üzlet volt a világon. A pizza-piac 78 százalékát még mindig Európa - Olaszország, Németország, Franciaország és Spanyolország - adja.

 


A pizza titka az, hogy "egyszerű, ízletes, gyors és gazdaságos" - állapította meg a Fipe felmérése. Olaszországban hetente 56 millió, évente 3 milliárd pizza fogy el. Étteremben és otthon a kerek formájú pizzát fogyasztják, de egyre népszerűbb a kockára vágott és utcán fogyasztható pizza is, amely a legnépszerűbb utcán árusított ételekkel versenyzik.

Itáliában 42 ezer "beülős" pizzéria működik, 21 ezer utcai fogyasztásra árulja a pizzát. Összesen százezer embert foglalkoztatnak, ezek hatvanöt százaléka olasz, a többiek észak-afrikaiak és kelet-európaiak. A kerek pizza átlagos ára Olaszországban hat euró ötven cent. A pizzát a legdrágábban Milánóban, a legolcsóbban Nápolyban és a még délebbi Reggio Calabriában árulják, ahol egy paradicsomos, mozzarella-sajtos margherita pizzáért három eurót kérnek.

Nápolyban szeptember 3-4-én rendezik a 12. pizza világbajnokságot. A zsűri a felhasznált alapanyagok mellett elsősorban a pizzasütők kézügyességét figyeli. 

(MTI)





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play