Dübörgő motorok. Kiállítás a Forma 1 történetéről

2013. szeptember 10.

print

Dübörgő motorok. Kiállítás a Forma 1 történetéről

A kiállítás apropóját nemcsak a jövőre Ausztriába visszatérő Forma-1 verseny adja, hanem az is hogy 2014-ben lesz 50 éve, hogy először rendeztek F1 futamot Ausztriában. A Dübörgő motorok c. kiállítás bepillantást nyújt az osztrák autósport és történetébe és az autósport legendák életébe.

A Zeltwegben megrendezett kiállítás apropóját nemcsak a jövőre Ausztriába visszatérő Forma-1 verseny adja, hanem az is hogy 2014-ben lesz 50 éve, hogy először rendeztek Forma-1 futamot Ausztriában.

 

 

A Dübörgő motorok c. kiállítás bepillantást nyújt az osztrák autósport történetébe és az autósport legendák életébe.

 


1964-ben az első osztrák Forma-1 versenyt Zeltwegben, a repülőtéren rendezték meg. Zeltwegben 1957-től rendeztek autóversenyeket, 1964-ben itt tartották meg az első osztrák Forma-1 nagydíjat, ahol Lorenzo Bandini győzött. Ezután több Forma-1-es versenyt már nem rendezett a pálya, és több évig az osztrák nagydíj is kimaradt a versenynaptárból.

 


A kiállításon látható versenyautók (Cooper-Climax) és relikviák a repülőtéri versenyről (versenyprogramok, díjak), mind egy magángyűjtemény darabjai. Fotók és egy film is emlékezik a legendás repülőtéri versenyek 1957-1968 közötti történetéről.

 


Egyike a legismertebb pilótáknak, aki a repülőtéri versenyen részt vett, a versenyautólegenda Jochen Rindt, akinek életéről és haláláról emléket állítanak a rendezők. Kiállították az overálját, a díjait és a sisakját is. Rindt 1964-ben debütált a Forma–1-ben, az osztrák nagydíjon, 1969-től a Lotus csapat pilótája volt. Az 1970-es olasz nagydíj időmérő edzésén halálos balesetet szenvedett. Az nagydíj előtt Rindt magabiztosan vezette a pontversenyt, és már csak 4 futam volt hátra a szezonból. Jacky Ickx akkor lehetett volna bajnok, ha a hátralévő 3 futamot megnyeri, de csak kettőt tudott. A harmadikat a Rindtet helyettesítő Emerson Fittipaldi nyerte, élete első győzelmét aratva. A Jochen Rindtet halála után avatták világbajnokká. Ezzel Jochen Rindt a sportág egyetlen posztumusz világbajnoka.

A bécsi Hadtörténet Múzeum kiállítása szeptember 7-től október 20-ig látogatható „Dröhnenden Motoren” (Dübörgő motorok) címmel Zeltwegben.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play