Bajor fenyőfa, nápolyi betlehemek Rómában

2013. november 27.

print

Bajor fenyőfa, nápolyi betlehemek Rómában

Ferenc pápa első karácsonya a hagyomány jegyében zajlik a Vatikánban, ahol az idén sem hiányzik a Szent Péter téren felállított bajor óriásfenyő és mellette az életnagyságú - ezúttal Nápolyból érkező - betlehem.Ferenc pápa első karácsonya a hagyomány jegyében zajlik a Vatikánban, ahol az idén sem hiányzik a Szent Péter téren felállított bajor óriásfenyő és mellette az életnagyságú - ezúttal Nápolyból érkező - betlehem.

 


December 2-án kezdi meg a betlehem építését Vatikánváros Kormányzósága - jelentette a Vatikánnal foglalkozó i.media francia nyelvű hírügynökség.

Az olasz karácsony jelképének számító betlehem most is Itália déli részéről érkezik: a betlehemépítés hagyományát művészi szinten ápoló Nápoly városából. Tipikus barokk nápolyi betlehem kel életre a Szent Péter tér közepén, az ókori obeliszk bal oldalán. A gyermek Jézus születését ábrázoló jelenet díszlete és az ebben elhelyezett szobrok is szokás szerint életnagyságúak lesznek.

 


Tavaly Basilicata tartomány ajánlotta fel saját készítésű betlehemét ennek költségeit is vállalva. Nápoly is szponzorok segítségével mutatja be betlehemi tradícióit a karácsonykor a világ leglátogatottabb és az ünnepi televíziós műsorokban is legtöbbször mutatott terén.

Az obeliszk jobb oldalára kerülő fenyőfa érkezését december 6-ra várják a Vatikánba a bajorországi Waldmünchen erdőiből. A Szent Péter téren 1982 óta minden évben felállítanak egy fenyőt. A hagyományt II. János Pál pápa vezette be. 


A megfelelő fát pedig tavasz óta keresték a Bajor erdőben. A szállítás is eltart majd egy ideig. A mintegy héttonnás példány december 2-án indul el a Rómába vezető 1200 kilométeres úton, amelyet várhatóan négy nap alatt tesz meg. A szállítmánynak december 6-án, még a reggeli kaotikus csúcsforgalom beindulása előtt meg kell érkeznie az olasz fővárosba. A konvoj legfeljebb óránként hatvan kilométeres sebességgel haladhat, ráadásul egyéb megkötések is akadnak: Ausztriában csak nappal, Olaszországban viszont csak éjszaka, ködben pedig egyáltalán nem lehet úton.

 


A majdnem harminc méter magas fát 2500 arany és ezüst gömbbel díszítik fel, a vatikáni színeket idéző sárga-fehér égőkkel világítják ki. A gyertyagyújtás december 13-án lesz, amikor Ferenc pápa Waldmünchen delegációját is fogadja.

A betlehemet december 24-én avatják fel: ekkor a Vatikán egyik dolgozójának gyermeke helyezi el a jászolban a gyermek Jézus szobrát.

Az i.media megjegyezte, hogy az új pápa karácsonya a "lehető legklasszikusabb lesz". Ferenc pápa szenteste a Szent Péter-bazilikában mutat be szentmisét. December 25-én délben a bazilika lodzsájáról ad Urbi et Orbi áldást Róma városának és a világnak.

(MTI)

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play