Megépítettek egy római gladiátoriskolát

2014. február 25.

print

Megépítettek egy római gladiátoriskolát

Egy 2011-ben a mai Ausztria területén feltárt római kori gladiátoriskola virtuálisan rekonstruált mását készítették el régészek.Egy 2011-ben a mai Ausztria területén feltárt római kori gladiátoriskola virtuálisan rekonstruált mását készítették el régészek.

 


A gladiátorok kiképzésére szolgáló épületegyüttest Pannonia Superior, azaz Felső-Pannónia székhelyeként működő Carnuntum területén - a mai Bécs és Pozsony között nagyjából félúton - tárták fel három évvel ezelőtt. A mostani rekonstrukciót kifinomult légi- és radarfelvételek segítségével végezték el a kutatók.

 


A vizsgálatok kimutatták, hogy a Duna partján elhelyezkedő carnuntumi gladiátoriskola méretében felvehette a versenyt a római Colosseum mellett működő hasonló intézménnyel. Az Antiquity című tudományos folyóiratban közzétett eredmények szerint a gladiátoroknak egyéni celláik voltak, és egy kör alakú gyakorló arénában sajátították el a küzdelem fogásait.

 


Becslések szerint mintegy 100 gladiátoriskola létezett a római birodalom területén, de majdnem mind megsemmisült vagy ráépítettek.

A Carnuntumban a 19. század végén és a 20. század elején végzett ásatások feltártak egy legionárius erődítményt és egy civil települést is. Megtalálták többek között amfiteátrumok és fürdők, valamint egy diadalív maradványait.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:

GLADIÁTORISKOLA MARADVÁNYAIRA BUKKANTAK AUSZTRIÁBAN

Carnuntum

CARNUNTUM EURÓPAI ÖRÖKSÉG LETT

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play