Új pillangófajokat fedeztek fel a Dolomitokban

2014. április 1.

print MTI

Új pillangófajokat fedeztek fel a Dolomitokban

Új pillangófajokat fedeztek fel az olasz Dolomitokban a bolzanói Dél-Tiroli Természettudományi Múzeum tudósai.





A világ többi részén eddig ismeretlen fajokat a Zootax című tudományos lapban megjelent tanulmányukban mutatták be. Rendszertani helyet és nevet is kaptak, egyikük Sattleria dolomitica, a másik Sattleria sophiae lett.

A Sattleria dolomitica egyetlen példányára 1876-ban bukkant egy bécsi tudós Dobbiaco közelében, ám tévesen egy már ismert faj egyedeként azonosította. Új preparációs technikával és genetikai elemzéssel most állapították meg az eddig talált egyetlen egyedről, hogy különálló fajhoz tartozik. A további egyedek felkutatására tett kísérletek eddig rendre elbuktak, mivel nagyon pontatlan volt a lelőhely megjelölése.


A Sattleria sophiae-t 2012-ben fedezte fel Giovanni Timossi a Trento megyei Paneveggio Pale Nemzeti Parkban.

A Sattleria nemhez tartozó fajok mintegy 2000-3500 méteres magasságokban élnek. Feltehetően úgy vészelték át az utolsó jégkorszakot, hogy jégmentes vidéken laktak, mely mai élőhelyük közelében lehetett. Az elszigeteltség valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy külön fajjá fejlődjenek, erről azonban egyelőre semmit sem tudni.

A Sattleriák minden fajára az igen kicsi szárnyak jellemzők, melyekkel nem lehet repülni. Ez a tulajdonság értelmezhető a kietlen hegyi klímához, különösen az erős szélhez való alkalmazkodásként.
A kutatók attól tartanak, az új fajokat is fenyegeti a klímaváltozás, hiszen nem tudnak úgy védekezni a melegedés elől, hogy magasabbra költöznek - olvasható Bolzano megye honlapján.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play