Feltűnő épület nyílt a Dolomitok tetején

2015. szeptember 28.

print Hetedhétország.hu

Feltűnő épület nyílt a Dolomitok tetején

Elképesztő helyen nyílt meg Reinhold Messner új múzeuma, amelyből lenyűgöző a kilátás a Dolomitokra.A olasz Dolomitokban, a dél-tiroli Plan de Corones-en, 2275 magasban található múzeumot nem könnyű elérni, de a jutalom, amely a hegytetőn várja a látogatókat megéri az erőfeszítést.

Reinhold Messner híres hegymászó hatodik és egyben utolsó múzeumát a világszerte ismert Zaha Hadid tervezte.

Az MMM Corones néven futó létesítmény fényképeken és Messner használati tárgyain keresztül mutatja be a hegymászó életét. Ő volt az első, aki oxigénpalack nélkül mászta meg a Mount Everestet (Peter Habeler nevű osztrák mászóval kiegészülve) és a 14 nyolcezrest (8000 méter feletti csúcsok) is ő mászta meg elsőként.A két évig épülő beton építmény a hegy belsejében található. Egy bejárat vezet be a földalatti termekbe és galériákba, az épület végén három kilátó nyílik a szabadba gyönyörű panorámát kínálva az alpesi tájra. Mivel a három emeleten elterülő kiállítás a szikla belsejében kapott helyet, ezért megtartja az állandó belső hőmérsékletét

A múzeum belső tereit Reinhold Messner saját kezüleg tervezte: "Az MMM Corones-ban a modern hegymászás történetét és fejlődését mesélem el, a felszereléstől és az elmúlt 250 éves fejlődésétől a világ leghíresebb hegyeinek a diadaljáig és tragédiájáig: köztük a Matternhorn, a Cerro Torre és a K2. Hihetetlenül izgalmas a történetmesélés ilyen magasságokból." A pojekt nehézségeit jól jellemzi, hogy Messner a „15. nyolcezresének” nevezi. 


 

Forrás: designboom


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play