Dürer nyula mindenhol ott van

2014. április 13.

print

Dürer nyula mindenhol ott van

Aki nem jut el az Albertinába, hogy láthassa Dürer Mezei nyúl című képét, az megtekintheti a Google Art Project keretében. A mezei nyúl más formában is megjelenik: nagycsütörtökön daruval emelték Ottmar Hörl német művész nagy nyúlszobrát az Albertina előtti szárnyastetőre.

Aki nem jut el a bécsi Albertinába, hogy a saját szemével láthassa Albrecht Dürer 1502-ben készült, Mezei nyúl című képét, az többmilliárd pixeles felbontásban is megtekintheti a fényérzékeny akvarellt a Google Art Project keretében - közölte a múzeum pénteken.

Az online látogatók a képet a zoom funkció segítségével többszörös nagyításban nézhetik meg, így láthatóvá válnak a legfinomabb ecsetvonások is.

Az 1502-ben festett képet a kezdetektől legendák övezték. Egyesek szerint a festő egy árvízből mentette ki az állatot, mások szerint egy macska volt a modellje a festménynek. Egy újabb történet Dürer és Giovanni Bellini olasz festő velencei találkozásához fűződik, amikor az olasz mester azt kérte Dürertől, mutassa meg azt a különleges ecsetet, amellyel az állat bundájának finom részleteit festette. Dürer számos egyszerű ecsetet mutatott Bellininek, és kérte tőle, válassza ki, vajon melyiket használta. Nem az ecsetek, hanem Dürer páratlan képessége tette világhírűvé a festőművészt.

Dürer halála után az eredeti akvarell a Nüremberg család tulajdonába került, majd II. Rudolf császár vásárolta meg, azóta van az osztrák császári gyűjteményben, amely az Albertina kollekciójának alapját képezi.

A kép eredetije június 29-ig látható a Dürer, Michelangelo, Rubens. Az Albertina 100 mesterműve című kiállításon.

A mezei nyúl viszont más formában is megjelenik: nagycsütörtökön daruval emelték Ottmar Hörl német művész nagy nyúlszobrát az Albertina előtti szárnyastetőre.

"Mint minden nagy és népszerű műalkotás, Dürer Mezei nyula is sérült a tömeges reprodukció során. Most sikerült a természetábrázolásnak ezt a remekművét a Google Arts Project segítségével úgy felvenni, hogy a szőr minden egyes szála, a mancsokon táncoló apró fények és az állat szemében tükröződő ablakkeret is úgy látható, mintha mikroszkópon át néznénk, élességén és precizitásán semmit sem csorbítva" - mondta Klaus Albrecht Schröder, az Albertina igazgatója.

Nem a Mezei nyúl az Albertina első képe, amely ilyen módon vált elérhetővé az interneten keresztül. 2012-ben a bécsi intézmény gyűjteményének 153 alkotását - köztük Michelangelo, Rembrandt és Schiele műveit is - digitalizálták.

Kapcsolódó cikkek:

Bécsben látható a Nyúl


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play