A New York-i elit az Albertinában

2014. május 31.

print

A New York-i elit az Albertinában

Az amerikai kortárs művészet egyik legjelentősebb alakja, Alex Katz alkotásaiból nyílt kiállítás a bécsi Albertinában, amelynek gyűjteménye nemrég a művész hatvan munkájával gazdagodott. Ikonszerű, monumentális képek, szenvedélyektől mentes motívumok.Az amerikai kortárs művészet egyik legjelentősebb alakja, Alex Katz alkotásaiból nyílt kiállítás a bécsi Albertinában, amelynek gyűjteménye nemrég a művész hatvan munkájával gazdagodott. Ikonszerű, monumentális képek, szenvedélyektől mentes motívumok.

 


Mintha egy Woody Allen film karaktereit száműzték volna a festővászonra
; filmes nyelvre lefordítva nagyjából így jellemezhető Alex Katz művészete, amelyben – akárcsak számos kortársa esetében – a mozik nyelvezete volt a meghatározó. A művész ikonszerűen, monumentális formátumban ábrázolja a New York-i felső tízezer és értelmiségiek életéből vett motívumokat, miközben a képek jelentése a személytelen festészetnek köszönhetően mindvégig nyitva marad.

 

Alex Katz
Black Hat #2, 2010
Albertina, Sammlung Batliner ˆ Bildrecht, Wien, 2014


Ugyancsak hangsúlyos részét képezik a kiállításnak az Egyesült Államok északkeleti részén található Maine idilli, ugyanakkor megközelíthetetlennek tűnő tájait ábrázoló munkái. Szintén láthatóak Katz fekete-fehér festményként is aposztrofált rajzai valamint a sablonként használt óriási kartonpapír-figurák is, amelyekkel a motívumok körvonalait vitte át a vászonra.

 


Alex Katz
Rain, 1989
Öl auf Leinwand Dauerleihgabe der Sammlung Batliner ˆ Bildrecht, Wien, 2014


A 2014. szeptember 28-ig látható nagyszabású kiállítás apropója, hogy az amerikai művész nemrégiben további hatvan alkotását adományozta a híres kiállítóháznak, ahol egyre nagyobb hangsúlyt kap a kortárs amerikai figuratív művészet.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play