Megkezdődött a római Trevi-kút restaurálása

2014. június 1.

print

Megkezdődött a római Trevi-kút restaurálása

Megkezdődött Rómában a híres Trevi-kút helyreállítása, a másfél évig tartó, kétmillió euróba kerülő programot a Fendi divatcég állja. A Trevi-kutat a 2015-ig tartó renoválás alatt sem zárják el a turistáktól.

Több mint kétmillió euró adományával a Fendi divatcég állja a híres római Trevi-kút helyreállításának költségeit. A szökőkút, amelyet Federico Fellini Az édes élet című filmje tett feledhetetlenné, és amelybe minden Rómában megforduló látogató pénzérmét dob, hogy újra visszatérjen, csaknem két év alatt esik át a felújításon. 

 


Három részletben valósítják meg a felújítást, a restaurálás állványzatát hatalmas vászonképernyővel borítják be, amelyen a kútról készült filmfelvételeket mutatnak be, köztük Az édes élet című filmből azt a jelenetet, amikor Anita Ekberg megmártózik a kútban. A munkálatokat várhatóan 2015 őszére fejezik be.

 


Az építkezés vezetői azt ígérik a turistáknak, hogy továbbra is zavartalanul bedobhatják majd pénzérméiket a szökőkútba, ezért egy pontonhidat építenek a szökőkúthoz.

Az olasz divatcégek nem először sietnek a szűkös állami költségvetés miatt szorult helyzetben lévő olasz kulturális örökség megmentésére. A luxuscipőket gyártó Tod's 25 millió eurót ajánlott fel a Colosseum renoválására.

A Fendi a Trevi-kút 2,18 millió euróba (650 millió forint) kerülő restaurálásán kívül további 320 ezer eurót ad egy másik római szökőkútcsoport, a késő reneszánszból származó Quattro Fontane rendbetételére, ezzel hozzájárulása eléri a 2,5 millió eurót (745 millió forintot).

A felújítás finanszírozásáért cserébe egy emléktábla hirdeti majd, hogy a Fendi fedezte a költségeket; a cég a renoválással nem reklámozza magát. (A Tod's cipőgyár 15 éven át hirdetheti magát a Colosseumon az ókori amfiteátrum felújításának finanszírozása fejében.) Silvia Venturini Fendi elmondta, hogy a családja által 1925-ben Rómában alapított cég az adománnyal "vissza akar adni valamennyit" az örök városnak. Silvia Fendi és nővérei korábban kiadtak egy könyvet a római szökőkutakról.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play