Mindenki láthatja a francia elnöki rezidenciát a Riviérán

2014. július 3.

print MTI/Hetedhétország.hu

Mindenki láthatja a francia elnöki rezidenciát a Riviérán

Megnyílt a nagyközönség számára a francia államfők egykori nyári rezidenciája a francia Riviérán. A Fort de Brégancon-i katonai erődítmény lakosztályait és kertjeit egy kétórás látogatás keretében 10 euróért tekinthetik meg az érdeklődök.





A Földközi-tenger egyik sziklás félszigetén található Bormes-les-Mimosas nevű településen emelkedő műemlék jellegű várkastély 1968 óta szolgált a francia elnökök nyári rezidenciájaként. Tavaly októberben azonban bejelentették, hogy a francia elnöki hivatal a francia nemzeti műemlékvédelmi központ felügyelete alá helyezi át a rezidenciát, és ezzel két százalékkal csökkenti az Elysée-palota költségvetését. Az elnökség ugyanakkor megtartotta magának azt a jogot, hogy időnként hivatalos programokat szervezzen az erődítményben.

Az idei "tesztidőszakban", június 29. és szeptember 28. között, előzetes foglalás után naponta 640 látogató - egyszerre csak 150 - sétálhat szabadon az elnöki lakosztályokban. Jövőre a tervek szerint már húsvéttól egészen novemberig látogatható lesz az egykori elnöki rezidencia.

Fort de Bréganconban az érdeklődök nemcsak magát a rezidenciát tekinthetik meg, hanem filmeket és fotókiállítást is láthatnak a nyaraló elnöki családokról. A leginkább kompromittáló képeket, amelyeket lesifotósok készítettek a környéken, azonban nem állítják ki.

Már a nyitás előtt több ezren regisztrálták magukat a helyi turisztikai hivatalban. Valérie Collet igazgató szerint a legtöbben egyszerű állampolgárok, akik "kíváncsiak az államfő hétköznapjaira, vagy csak látni szeretnék hol ül és alszik az elnök", de néhány történész is bejelentkezett már.

A 7500 lakosú település számára hatalmas dolog, hogy megnyitották a rezidenciát. "Soha ennyit nem fognak beszélni Bormes-ról. Az emberek általában eddig nem tudták, hogy a Fort de Bregancon Bormes-ban található. A helyiek viszont nagyon büszkék az elnöki rezidenciára" - mondta a turisztikai hivatal vezetője.

Francois Hollande jelenlegi államfő utoljára 2012-ben nyaralt itt akkori kedvesével, Valérie Trierweiler újságírónővel, alig két hónappal megválasztását követően. Az elnök azonban rossz emléket őriz az erődítményről: a sajtó bírálta azért, hogy két hét szabadságot vett ki, Valérie Trierweiler pedig nem érezte jól magát a lesifotósok miatt.

Nicolas Sarkozy korábbi államfő is csak egyszer nyaralt itt, a megválasztását követően 2007-ben, akkori feleségével, Céciliával. 2010. augusztus végén egy rövid időre idelátogatott, de 2008-tól kezdve, miután elvette Carla Bruni énekesnőt, inkább a szomszédos Cap Negre-be járt nyaralni rendszeresen, felesége családi birtokára. 

Fort de Bregancon viszont korábban nagyon népszerű volt az elnökök körében: Georges Pompidou, Valéry Giscard d'Estaing és Francois Mitterrand is rendszeresen nyaral itt. Az utóbbinál Helmut Kohl akkori német kancellár is látogatást tett 1985 nyarán. A várerőd rezidenciává alakítása azonban Charles de Gaulle tábornok nevéhez fűződik, elsősorban ő szerette itt tölteni a nyarait.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play