Tour 2014: Saint-Étienne - Chamrousse

2014. július 19.

print

Tour 2014: Saint-Étienne - Chamrousse

Alexander Kristoff nyerte a Tour de France 12. szakaszát. Összetettben Vincenzo Nibali megőrizte előnyét. Pénteken a Saint-Étienne és Chamrousse közötti 197,5 kilométeres hegyi szakasz vár a mezőnyre.

Alexander Kristoff nyerte a Tour de France 12. szakaszát. Összetettben Vincenzo Nibali megőrizte előnyét. Pénteken a Saint-Étienne és Chamrousse közötti 197,5 kilométeres hegyi szakasz vár a mezőnyre.

 


Peter Sagan ismét csak pár centiméterrel csúszott le a szakasz győzelemről, ezúttal a Katushás Alexander Kristoff verte meg. Az elején kialakult egy hatfős szökevénycsapat, egyikük, David De La Cruz, ezért fel kellett adnia a Tourt. Legtovább Simon Clarke bírta, őt csak az utolsó öt kilométeren sikerült utolérni. Az összetett változatlan maradt, a legagresszívabb versenyző díját holnapra Clarke kapta meg.

 


Alexander Kristoff


Thierry Gouvenou, a versenyigazgató a 13. szakaszról: „Azzal szemben, aminek kinéz, a z út profiljára nézve, ez egy igazi hegyi szakasz, és a favoritok hibáznak, ha félvállról veszik! A nap összes nehézsége az utolsó 50 kilométerre koncentrálódik, az eddig ismeretlen hágó, a Col de Palaquit-tól kezdve, amikor a mezőny elér a szakasz utolsó egy órájához. 14.1 kilométernyi hegymenet lesz felfelé, ami már ekkor nagy különbségeket eredményezhet, és ekkor még el sem értünk az utolsó emelkedőig Chamrousse-ban, amely további 18.2 km, átlagosan 7.3%-os emelkedéssel.”

 


Az előző befutótól, Saint-Étienne-ből Chamrousse-ba megy a mezőny. Az első emelkedő első, a befutó kiemelt kategóriás emelkedő és egészen a szakasz elején is lesz, egy „kisebb”, harmadik kategóriás hegy.

Chamrousse bár már 2001-ben vendégül látta a Tourt egy időfutam erejéig (Lance Armstrong nyert), főképp a sí miatt ismert, például Marion Josserand, olimpiai bronzérmes és Pierrick Bourgeat olimpiai bajnok is itt edz rendszeresen és az 1968-as Grenoble-i téli olimpián itt rendezték az alpesi sí számokat.

 


Igazi síparadicsom: 17 sílift, 40 kilométernyi és 46 darab pálya, kutyaszán, hótalp és jégbúvárkodás áll a látogatók rendelkezésére. Nyáron a túrázók, az ejtőernyősök és a hegymászók lepik el a terepet.

A városban rendezik a világ legrégebbi favágó versenyét, idén augusztus 9-10-án lesz a 61. kiadása.

Legmagasabb pontja a Croix de Chamrousse, 2.250 méteren van a csúcsa. 1952-ben itt épült az akkori világ legmodernebb felvonója, ezt cserélték le 2009-ben egy új gondolára.

Idén rendezik a Chamrousse en piste fesztivált 5. alkalommal augusztus 2 és 4 közt. 22 utcai színházat (bűvész, akrobata, előadás stb.) helyeznek el a hegyi útra elszórtan, a túrázók teljesíthetik a napi útjukat miközben felfedezik a programokat. Egyedülálló a világon.

 


Útközben a mezőny átmegy Saint-Chamond-on. 45 évig volt polgármestere a legendás francia politikus, Antoine Pinay, ki 1952-ig miniszterelnök is volt. Itt született a forma 1-es világbajnok Alain Prost illetve a „Z” nevű gyerekruha márka, mely Greg LeMond csapatának volt a szponzorra, akikkel megnyerte az 1990-es Tourt.

Rives a középkorban a fémmegmunkálásról és kardjairól volt híres, ma a papírgyártás francia fővárosa. Lakosai közül Raphael Poiree biatlon világbajnok és Jeremy Clement focista ismert.

Veurey Voroize a Dauphine Libéré újság központja, ők alapították a régen azonos nevet viselő, ma már Critérium du Dauphinéként ismert versenyt. 1981-ben Tour szakaszt rendezett.

Saint-Martin d’Uriage a spa tradíciójáról szerzett hírnevet magának, található itt még kaszinó és szép kastély, amely sajnos magántulajdon.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play