Zarafa szívmelengető története

2014. július 29.

print Hetedhétország.hu

Zarafa szívmelengető története

Párizshoz közel állt egy királyi kastély, amely 1827-ben vendégül látta a párizsiak szeretett zsiráfját, Zarafát. Zarafa, Muhamad Ali egyiptomi király ajándéka volt X. Károly francia királynak.

Párizstól öt kilométerre állt egy királyi kastély, amely arról híres, hogy 1827-ben vendégül látta a párizsiak szeretett zsiráfját, Zarafát. A Saint-Cloud kastélyt egy Szajna fölé magasodó dombon emelték egy André Le Notre híres francia kertépítész tervezte 460 hektáros park közepén. Zarafa (1825-1845. január 12.), Muhamad Ali egyiptomi király ajándéka volt X. Károly francia királynak.

Zarafa volt Franciország első zsiráfja, ezért megérkezése óriási szenzáció volt, hiszen a franciák eddig nem láttak élő zsiráfot. Zarafa 1826. október 31-én kötött ki Marseillesben.

Ekkor az időjárás a zsiráfnak még hideg volt, ezért Étienne Geoffroy Saint-Hilaire zoológus Marseillesbe utazott, hogy vigyen neki egy kétrészes sárga kabátot és cipőt a lábára. Zarafa a gondoskodást meghálálta, mert 1827 májusában már 15 cm-rel magasabb volt, mint amikor megérkezett Franciaországba. A jó idő beköszöntével turnéra indult, amire Saint-Hilaire is elkisérte. A gyalogút Párizsba 41 napig tartott, útbaejtették Aix-en-Provence-t , Avignon-t , Orange-t , Montelimar-t és Vienne-t . Június 6-án Lyonban 30.000 fős tömeg tapsolta meg.

 

Zarafa egy korabeli metszeten


1827. június 30-án érkezett meg Párizsba, ahol több mint 100.000 ember nézte meg, köztük Honoré de Balzac, aki egy történetet is írt róla. Az akkor kisgyerek Gustave Flaubert pedig Roun-ból utazott Párizsba, hogy lássa Zarafát, aki ekkor már 4 méter magas volt.


Így vitték Zarafát Párizsba
Jacques Raymond Brascassat, Passage de la girafe à Arnay le Duc, 1827, Musée des Beaux-Arts de Beaune.


Zarafa divatot is teremtett Párizsban, à la girafe stílusban készült a hölgyek frizurája, foltos volt a ruhák mintája, porcelánokra pedig zsiráf képeket festettek.


Zsiráf stílusú ruha

 


Zarafa Párizsba érkezése után 18 évig élt még a párizsi Fűvészkertben, a párizsiak rajongása és szeretete mellett. Miután 1845-ben meghalt kitömték, Zarafa ma is látható La Rochelle-ben, a természettudományi múzeumban.

 


A kitömött Zarafa
La Rochelle természettudományi múzeumában (Museum d'Histoire naturelle et d'Ethnographie de La Rochelle)


Zarafa történetéről rajzfilm is készült. A történet szerint Afrika mesés földjének szülötte, Maki, a rabszolga-kereskedőktől megszökött kisfiú barátságot köt egy zsiráffal, Zarafával. Zarafát azonban az egyiptomi pasa Franciaország királyának ajándékozza, és Hasszánnal, a sivatag tuareg hercegével Párizsba küldi. Maki izgalmas és veszélyes kalandok során viharral, kalózokkal, farkasokkal és emberkereskedőkkel szembeszállva is követi barátját. A kisfiú sivatagon, tengeren, erdőn, hegyen keresztül egészen Párizsig megy el, hogy kiszabadítsa és visszavigye Zarafát oda, ahová tartozik, Afrikába.


A Saint-Cloud kastély ma már romos állapotban van, de gyönyörű kertje - ahol Zarafa aludt - a párizsiak kedvelt kirándulóhelye. A kastély 460 hektáros parkját André Le Notre híres francia kertépítész tervezte.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play