Így működik az osztrák autópálya-matrica

2014. december 4.

print

Így működik az osztrák autópálya-matrica

A karácsonyi időszakban magyarok ezrei indulnak útnak az osztrák fővárosba ünnepi vásárokat nézni, amit majd a síelők hulláma követ. Nem árt tudni, hogyan is működik pontosan az osztrák fizetős rendszer. Annál is inkább, mert logikájában erősen különbözik a magyartól.A karácsonyi időszakban magyarok ezrei indulnak útnak az osztrák fővárosba ünnepi vásárokat nézni, amit majd a síelők hulláma követ. A többség valószínűleg egyszerűen megveszi a pályamatricát, de bizonyára akadnak szép számmal olyanok is, akik úgy gondolják, Bécsbe vagy a határhoz közeli síterepekre el lehet jutni a „kertek alatt” is. Nem árt tudni, hogyan is működik pontosan az osztrák fizetős rendszer. Annál is inkább, mert logikájában erősen különbözik a magyartól.


Az osztrák autópályákon és gyorsforgalmi utakon a 3,5 tonnánál kisebb súlyú gépjárművek (pl. személyautó, motor stb.) csak érvényes matricával közlekedhetnek.

 


Autópálya-matricát benzinkutakon, trafikokban, autóklubokban és az autópálya-kezelő (ASFINAG) elárusítóhelyein lehet vásárolni.

 


A 2014-es éves autópályamatrica 2015. január 31-ig érvényes. Az éves matricán kívül 3,5 tonnánál kisebb összsúlyú gépjárművek számára van még 2 hónapos és 10 napos matrica is.

Aktuális (2014-es) árak matricaárak (euróban):

10 napos - 5,00 euró
2 hónapos - 25,30 euró
Éves - 84,40 euró


A helyzetet bonyolítja, hogy az osztrák KRESZ nem ismeri a gyorsforgalmi út (Schnellstraße) fogalmát, ezeket a kiépítettség foka szerint autópályaként vagy autóútként jelölik.

Autópálya rangja van az S1, S2, S6, S33 és S36-nak valamint az S4 és az S31 egyes szakaszának (S4 Mattersburg és Wiener Neustadt között, S31 Eisenstadt-Mattersburg-Oberpullendorf Süd között). Kivételt képez az S35, ami annak ellenére, hogy autópálya, az éles kanyarok miatt csak autóútként van jelölve.

Bécsben is vannak fizetős szakaszok

Amíg például Magyarországon, Olaszországban vagy Horvátországban a nagyvárosok körüli gyorsforgalmi körgyűrők ingyenesek addig Bécsben és környékén az útszakaszok matricakötelesek.

Ellenőrzés, büntetés

A matrica meglétét az „ASFINAG“, „Mautaufsicht“, „Service- und Kontrolldienst der ASFINAG“ a felirattal ellátott járművekkel – vagy kamerával – ellenőrzik.

Ellenőrzés céljából fény- vagy hangjelzésekkel megállíthatják az autóst, a matrica mellett ellenőrzik az autóvezető személyazonosságát, a forgalmi engedély tulajdonosát valamint a gépjárművet (pl. tömege). Az ellenőrzéseket a határátkelőkön és a felhajtóknál is végezhetik.

Azok a gépjárművezetők, akik az útdíjköteles szakaszokat érvényes vagy érvényesen elhelyezett matrica nélkül használják, 300 és 3000 euró közötti pénzbüntetésre számíthatnak.

Az ellenőrök a helyszínen felszólíthatják (szóban) a gépjármű vezetőjét a pótdíj megfizetésére. Ha a vezetők ellenőrzéskor eleget tesznek a fizetési felszólításnak, akkor pótdíjjal „megúszhatják” a mulasztást. A pótdíj összege motorok esetében 65 euró, 3,5 tonnánál nem nehezebb gépjárművek esetében 120 euró.

A pótdíjat euróban kell megfizetni, részletfizetés nem lehetséges. Akit a matrica manipulálásán kapnak, az a fenti tételek (pótdíj) duplájára számíthat. Az ellenőrök a fizetési felszólítást akkor is a gépjárművön hagyhatják, ha azt magára hagyta a vezető. Pótdíj megfizetése esetén a felszólítás napján, illetve a következő naptári napon használható az útdíjköteles útszakasz.

Amennyiben a sofőr nem tesz eleget a fizetési felszólításnak, a következő lehajtónál el kell hagynia az autópályát illetve gyorsforgalmi utat. Annak a sofőrnek, aki magára hagyta az autóját és közben megbüntették, az utazás folytatásakor jól látható helyre kell tennie a fizetési felszólítást.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu