Megújult a Schönbrunni Pálmaház

2014. december 15.

print

Megújult a Schönbrunni Pálmaház

Négy év után ismét teljes egészében a látogatók rendelkezésére áll a Schönbrunni Kastély parkjában található Pálmaház, Bécs egyik kedvelt turistalátványossága.Négy év után ismét teljes egészében a látogatók rendelkezésére áll a Schönbrunni Kastély parkjában található Pálmaház, Bécs egyik kedvelt turistalátványossága. 

 


A Schönbrunni Kastély parkjában található Pálmaházat 1881-82-ben Franz Xaver Segenschmid tervei alapján építették, impozáns méreteivel és egyedi vaskonstrukciójával az utolsó ilyen jellegű épületek egyike Európában. A műemlékvédett Pálmaházról 2008-ban állapították meg, hogy a szerkezet egyre intenzívebb korróziója miatt sürgősen fel kell újítani.

 


Copyright: Bundesgärten Wien Innsbruck


Az alapos előkészítést követően a munkákat 2011-ben kezdték meg, méghozzá javarészt folyamatos működés mellett. A látogatóknak csupán 2013 nyarán illetve 2014 nyári munkanapjain kellett lemondaniuk a 118 méter hosszú Pálmaház megtekintéséről.

 


Copyright: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. (SKB)


Először az északi oldalon lévő pavilon, a Hidegház újult meg, majd a déli szárny, a Trópusi Ház következett. A 28 méter magas középső pavilon, ahol a temperált klímát kedvelő növények láthatók, 2013-2014-ben került sorra. Nemcsak az erősen elrozsdásodott szerkezeti elemeket és a csavarokat cserélték ki, de a gépészeti berendezéseket is modernizálták. Újakra cserélték az elektromos vezetékeket, a fűtés csöveit valamint automatizálták a szellőztetést és az esőztető berendezést is.

A felújítás 6,8 millió euróba került, ami az aprólékos előkészítésnek köszönhetően messze alulmaradt a tervezett 9,2 milliónak. A munkák során mindvégig messzemenőkig odafigyeltek a speciális klimatikus viszonyokat igénylő növényekre.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu