Bécs a 150 éves Ringstrassét ünnepli

2015. január 7.

print

Bécs a 150 éves Ringstrassét ünnepli

A világ egyik legszebb körútjaként emlegetett bécsi Ringstrasse átadásának 150 éves évfordulóját ünnepli az osztrák főváros 2015-ben. A jubileumot rendezvények és kiállítások egész sorával ünnepli a város. Az évforduló alkalmából „1865, 2015. - 150 Jahre Wiener Ringstrasse” címmel irodalmi antológia is megjelent.

A világ egyik legszebb körútjaként emlegetett bécsi Ringstrasse átadásának 150 éves évfordulóját ünnepli az osztrák főváros 2015-ben. A bécsi Ringstraßét Ferenc József császár nyitotta meg hivatalosan, 1865. május 1-én. A jubileumot rendezvények és kiállítások egész sorával ünnepli a város. Az évforduló alkalmából „1865, 2015. - 150 Jahre Wiener Ringstrasse” címmel irodalmi antológia is megjelent.

 


2015-ben a jubileum évében több nagy kiállítás is foglalkozik a bécsi Ringstrasse történetével. A Bécs Múzeum,a Bécsi Építészeti Központ, a Szecesszió háza, a Bécsi Zsidó Múzeum és az Osztrák Nemzeti Könyvtár is tematikus kiállításokkal készül.

 


Az 5,3 kilométeres Ring mentén sorakoznak az osztrák főváros legnevezetesebb épületei, így a Bécsi Állami Operaház, a Burgtheater, a jövőre megalapításának 650. évfordulóját ünneplő Bécsi Egyetem, a Kunsthistorisches Museum, a Parlament, és a bécsi városháza, de itt található Mozart, Johann Strauss és Mária Terézia emlékműve is.

 


Kilátás a Volksgarten-re, a múzeumokra és a Parlamentre
ˆ WienTourismus / Christian Stemper


Több jubileumi kiállítás mellett kulináris élvezetek is várják a Bécsbe látogatókat, a jubileumhoz kapcsolódóan például koktélversenyt indítottak, amelynek győztes itala számos bárban, szállodában lesz kapható.

Az évforduló alkalmából „1865, 2015. - 150 Jahre Wiener Ringstrasse” címmel irodalmi antológia is megjelent, amelyben 13 nemzetközileg elismert író vall Bécshez és nevezetes körútjához való viszonyáról.

A szerzők anyanyelvén és német nyelven megjelenő írások a következő szerzőktől származnak: Sibylle Berg (Svájc), Timothy Bonyhady (Ausztrália), György Dalos (Magyarország), J. Sydney Jones (USA), Mitsuyo Kakuta (Japán), Radek Knapp (Lengyelország), Nicola Lecca (Olaszország), Eva Menasse (Németország), Vivien Shotwell (Kanada), Vladimir Sorokin (Oroszország), Michael Stavaric (Csehország), Marlene Streeruwitz (Ausztria) és Vladimir Vertlib (Oroszország).

Dalos György írta a könyv magyar nyelvű szövegét „Az én két körutam” címmel. A többszörösen kitüntetett magyar író és történész jelenleg Berlinben él. 1968-ban elítélték „állam ellen elkövetett tevékenységért”, 1970-ben alapító tagként részt vett a magyar demokratikus ellenzék megalakulásában. 1987-től 1995-ig szabadúszó publicistaként dolgozott Bécsben, 1995-től 1999-ig a berlini Magyar Kultúrintézet vezetője. Az 1999-es Frankfurti Könyvvásár magyar tematikájának irodalmi kurátora. Eddigi utolsó regénye „A közgazdász bukása” címmel jelent meg a Rotbuch kiadó jóvoltából.

Kiállítások a 150 éves a bécsi Ringstraßéról

2015-ben a díszes körút fennállásának 150. évfordulóját kiállítások egész sorával ünnepli a város.

Bécsi Építészeti Központ

A 2015 tavaszán rendezett kiállítás középpontjában a nemzeti szocializmus időszakára tehető bécsi építkezések állnak. A nemzeti szocialista rezsim terveiben szerepelt, hogy a Ringstraßén reprezentációs céllal épületeket alakítanak ki, kiépítik a Hősök terét és a Városháza teret, valamint kibővítik a Várszínházat. Emellett lakó- és ipari épületek létrehozásával, továbbá a közlekedést és az infrastruktúrát érintő intézkedésekkel szerették volna Bécset a náci ideológiának megfelelően átalakítani.

Bécs, a Birodalom gyöngyszeme. Tervek Hitlernek, 2015.03.19.-08.17., Az W – Bécsi Építészeti Központ, Múzeumi Negyed, Museumsplatz 1, 1070 Bécs,

A Szecesszió háza

A bécsi szecesszió egyik meghatározó alkotásának számító Szecesszió házát Joseph Maria Olbrich tervei alapján építették. Építési területként először a Ringstraße/Wollzeile sarkán található telket jelölték ki. Ez azonban heves tiltakozást váltott ki, így az építkezést a város egy kevésbé prominens pontján, a Wienzeilénál hajtották végre.

Túl modern az első sorhoz – a Szecesszió házának építési története, 2015.03.19.-10.11., Szecesszió háza, Friedrichstraße 12, 1010 Bécs

Bécsi Zsidó Múzeum

A Ringstraße mentén található paloták építtetői között számos zsidó származású vállalkozó és bankár volt, akik a körút megalkotásának éveiben jelentős mértékben hozzájárultak a város fejlődéséhez, és mintegy mecénásként tekintettek magukra. A Ringstraßén egymás mellett sorakozó pompázatos villák ellenpontjaként Bécsnek növekvő szociális problémákkal, valamint egyre nagyobb mértékben erősödő radikalizmussal és antiszemitizmussal kellett megküzdenie. A kiállítás a kis létszámú zsidó elit felemelkedésével, valamint a zsidó származású tömegek túlélésért folytatott harcával foglalkozik.

A Ringstraße zsidóságának története, 2015.03.25.-04.10., Bécsi Zsidó Múzeum, Eskeles palota, Dorotheergasse 11, 1010 Bécs

Bécs Könyvtár a Városházán

A kiállítás egyrészt a bécsi lakosság nagy építkezésére történő felkészítésével foglalkozik, másrészt pedig azokat a különféle médiákat és híradásokat mutatja be, amelyek az építészeti pályázatok versenyéhez kapcsolódtak (1858-tól), valamint az építkezések lebonyolításakor jelentek meg a Ringstraßéról.

A Bécsi Ringstraße keletkezése. Víziók – dokumentumok – beszámolók, 2015.04.30.-11.13., Bécs Könyvtár a Városházán, Városháza, bejárat a Felderstraße felől, 6. lépcső, 1. emelet, 1010 Bécs

Mosoda a Karl-Marx-Hofban

„A proletariátus körútja. Egy alternatív terv” című kiállítás azokkal a munkásokkal foglalkozik, akik a Ringstraße mentén található pompázatos épületeket és palotákat építették. A kőművesek akkoriban kifejezetten nehéz körülmények között éltek és dolgoztak. A szociáldemokrata munkáspárt vezetése alatt 1919 és 1933 között – a Vörös Bécs időszakában – összesen 380 lakóházat építettek fel, csaknem 65 000 lakással, hogy Bécs dolgozó lakosságának emberhez méltó és megengedhető árú lakhatást biztosítsanak. A legtöbb ilyen társasházat a Margaretengürtel mentén találhatjuk, amelyet gyakran titulálnak a „proletariátus körútjának”.

A proletariátus körútja. Egy alternatív terv, 2015.05.21.-12.20., Karl Marx-Hof – 2. számú mosoda, Halteraugasse 7, 1190 Bécs

Osztrák Nemzeti Könyvtár

A Ringstraße építésének 150. évfordulójára rendezett kiállítás Bécs fejlődését, változását mutatja be: a város egy európai nagyhatalom nagyvilági központjává vált. Nemcsak a monarchia legkiemelkedőbb művészei, hanem a tehetséges amatőrök, portréfestők, fotógráfusok és helyi írók is szemtanúi voltak ennek a változásnak, és mindenki meg is örökítette ezt a maga módján. A Díszteremben tartott kiállítás keretén belül számos értékes alkotást első alkalommal tekinthet meg a nagyközönség.

Bécs világváros lesz. A Ringstraße és kora, 2015. 05.22.-11.01., Osztrák Nemzeti Könyvtár, Josefsplatz 1, 1010 Bécs

Bécs Múzeum a Karlsplatzon

A kiállítás a bécsi Ringstraße tervezésének kezdetétől egészen a boulevard 1865. május 1-i megnyitásáig mutat be különleges, még soha nem látott terveket, vázlatokat, modelleket és fotókat, amelyek az építészekről, festőkről és szobrászokról mesélnek, amint keresték a kor stílusát. A kiállított tárgyak nagyszerűen ábrázolják a régi és új Bécs egymás mellett élését, valamint a bontások és az építkezések közötti kontrasztot.

A körút. Egy előkelő körút úttörő évei 1857-től 1865-ig, 2015.06.11-10.04., Bécs Múzeum a Karlsplatzon, Karlsplatz, 1040 Bécs

Alsó-Belvedere

Az ipari fellendülés időszakában a bécsi Ringstraße mentén paloták és pompázatos építmények egész sora épült. A Belvedere 2015 nyarán a „Klimt és a Ringstraße” című kiállítással emlékezik meg a korszak meghatározó és karizmatikus festőiről. A tárlat látványos áttekintést nyújt Hans Makart életművétől egészen a Gustav Klimt körül kialakult, fiatal festőkből álló művészcsoport munkásságáig. Újra felépített korabeli dekorációk kalauzolják a látogatókat a Ringstraße-korszak fényűző világába. Az érzéki és lenyűgöző munkák mellett első alkalommal láthatóak majd a fiatal Klimt alkotásai is.

Klimt és a Ringstraße, 2015.07.03.-10.11., Belvedere, Alsó-Belvedere, Orangerie, Rennweg 6, 1030 Bécs

650 éves a Bécsi Egyetem

A Ringstraße mentén található, az olasz reneszánsz stílusában készült épületegyüttest 1884-ben nyitották meg. A Bécsi Egyetemet azonban már 1365-ben megalapították egy másik helyszínen. A 2015-ös jubileumi évben rendezett kiállítások és rendezvények tehát az ország legfontosabb képzési intézményének a 650. évfordulóját ünneplik. Többek között 2015.01.22-től 12.31-ig egy művészettörténeti tárlat mutatja be az egyetemi épület és a körút tervezésének egymásba fonódó állomásait.Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play