A szánkózás veszélyeiről indul oktatókampány Tirolban

2015. február 17.

print MTI

A szánkózás veszélyeiről indul oktatókampány Tirolban

Szánkózást népszerűsítő oktatókampány indult Tirolban, a szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a veszélyes helyzetekre és felkeltsék az érdeklődést a sportág iránt.

A tiroli szánkószövetség által kezdeményezett, 15 ezer euró (több mint négy és fél millió forint) összköltségű oktatókampány az ősz folyamán elméletben, a télen pedig a gyakorlatban zajlik, és mintegy kétszáz általános iskolás korú gyerek vesz részt rajta. Az oktató Sandra Mariner osztrák sportolónő, egykori szánkóvilágbajnok. A kampány nem titkolt célja, hogy a biztonságos szánkózáson túl utánpótlás sportolókat is ki tudjanak nevelni.

Mindenki azt gondolja, hogy tud szánkózni, azonban ez a téves öntudat nagyon súlyos szánkóbalesetekhez vezethet - figyelmeztetett a Közlekedésbiztonsági Kuratórium (Kuratorium für Verkehrssicherheit, KFV) egyik szakértője.

Szerinte a szánkózás az egyik legveszélyesebb sportág, lényegesen kockázatosabb, mint a síelés, azonban megfelelő ruházattal, bukósisakkal, síkesztyűvel és -szemüveggel ez a kockázat is csökkenthető. A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy a fékezéshez elengedhetetlen a csúszásmentes cipő, magát a szánkót pedig a magassághoz és a súlyhoz kell kiválasztani.

A statisztikák szerint minden évben csaknem ötezer szánkózó kerül kórházba, közülük átlagosan két ember hal meg évente. Idén már hárman vesztették életüket a szánkópályán, legutóbb a tiroli Zillertalban egy 44 éves német turista. Ugyanezen a napon Stájerországban egy férfi halt meg, társa pedig súlyosan megsérült, mert letértek a kivilágított pályáról. Korábban  Innsbrucknál egy német szánkózó zuhant öt métert és szerzett súlyos sérüléseket, Tirolban pedig egy 38 éves svájci turista és kétéves gyermeke szenvedett csonttörést.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play