» Svájc

» Svájc » Valais


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Gemmi-hágó a Berni-Alpokon átívelő magashegyi hágó, amely a Wallis kantonban található Leukerbadot (délen) a Bern kantonban található Kandersteggel (északon) köti össze.


Maga a hágó Wallis kantonban fekszik, 2270 méter magasan a tengerszint felett. A főútvonal 2322 méter magasan van.

A hágó a nyugati Daubenhorn (2942 m) és a keleti Rinderhorn (3448 m) között fekszik.

A hágó az Aar-hegység nyugati végén, a Wildstrubel-hegység keleti végén található. A hágó közelében található a Daubensee.

A hágó említésre kerül A végső probléma című Sherlock Holmes-történetben. Sherlock Holmes és Dr. Watson átkelnek a hágón Meiringen felé tartva, ahol Sherlock Holmes a Reichenbach-vízesésnél találkozik Moriarty professzorral.

A hágót Guy de Maupassant írja le L'Auberge című novellájában. 1878 augusztusában Mark Twain amerikai író is meglátogatta a hágót, és egy feleségének írt levelében leírta.

Bár a hágón nem lehet átkelni közúton, Leukerbadból még mindig közvetlenül megközelíthető drótkötélpályával. Alternatívaként a hágó egy kétórás gyalogtúrával is megközelíthető.

Leukerbadból körülbelül két óra múlva zen a meredek és kanyargós túraúton elérjük a hágó területét. Kanderstegből egy drótkötélpálya vezet a hágótól 10 km-re északra fekvő Sunnbüel területére (1 934 m), ahol a túrázók egy széles és könnyű ösvényen kelhetnek át a hágón.

A Gemmi-hágón átvezető út nyáron és télen egyaránt nagyon népszerű a túrázók körében.

Magát a hágót kilátópontként is használják, mivel onnan a Pennine Alpok néhány jelentős csúcsára, például a Domra, a Matterhornra, a Weisshornra és a Dent Blanche-ra nyílik kilátás.

Gemmi hágótúra

A legjobb hágótúra Svájcban- 13km; 5 óra

A Gemmi-hágón Thomas Cook első svájci alpesi kirándulásainak részeként 1863-ban kelt át rajta. A túra, amely a valahai Leukerbad gyógyfürdőhelyet és a Berni Felvidéken található Kandersteg aranyos alpesi üdülőhelyét köti össze, könnyen teljesíthető egy nap alatt, de ennek ellenére igazi kihívást jelent, hiszen 1050 méteres emelkedővel jár, amely meredek, sziklás, időnként meredek és kitett hegyeken keresztül vezet. Ennek ellenére az út biztonságos és jól karbantartott, de mielőtt felmerészkedik, ellenőrizze az időjárás előrejelzést.

A jutalom hágó eléréséért a 2205 m magasan fekvő, sivár szépségű Daubensee-tó és a Wildstrubel étterem melletti kilátó 900 m magasan a völgy fölött lebegő, szikla tetején található kilátóterasz a 4000 m körüli, magas, állandóan hófödte Wallis-hegységre nyújt kilátást. Alacsonyabb magasságban az ösvény virágokkal borított legelőkön kanyarog. Tartomány:Valais
Cím:Leukerbad
GPS: 46° 23′ 1.03056″, 7° 37′ 31.43424″
Honlap: https://www.gemmi.ch/sommer/infos/aussichtsplattform/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward