A bécsi akcionizmusról nyílt kiállítás

2015. március 8.

print

A bécsi akcionizmusról nyílt kiállítás

A bécsi akcionizmusról nyílt kiállítás a bécsi Modern Művészeti Múzeumban (mumok). A tárlat a performansznak nevezett művészeti irányzat nemzetközi áttekintését mutatja be, különös hangsúlyt helyez a bécsi akcionisták tevékenységére.

A bécsi akcionizmusról nyílt kiállítás a bécsi Modern Művészeti Múzeumban (mumok). A tárlat a performansznak nevezett művészeti irányzat nemzetközi áttekintését mutatja be, különös hangsúlyt helyez a bécsi akcionisták tevékenységére.

 


A hatvanas és a hetvenes években működő bécsi közösség a művészi szabadság megélését hirdető, kihívó és provokatív alkotásairól vált ismertté.

A bécsi művészcsoport alapítói közül többek között Günther Brus, Hermann Nitsch, a nemrégen elhunyt Otto Mühl, továbbá Rudolf Schwarzkogler fotóművész és a Valie Export művésznéven alkotó osztrák Carolee Schleemann filmrendező alkotásai láthatók.

 


Az osztrák művek mellett a nemzetközi irányzat fő képviselőinek munkáit is bemutatják, köztük Ion Grigorescu román, Tomislav Gotovac horvát és Marina Abramovic szerb, Joseph Beuys vagy Wolf Vostell német művészekét, az egyik installáción Yoko Ono is feltűnik.

A művek a festészet, irodalom és zene kapcsolatát tárják fel magával az akcióval. Míg az eddigi kiállításokon inkább a képi alkotásokat vették sorra, a most nyíló tárlat az akcióra helyezi a fő hangsúlyt.

A tárlat egy része erőszakos cselekményekről szóló, sokkoló kisfilmeket mutat be, ezeket Carolee Schleemann, Hermann Nitsch, Otto Mühl és Günter Brus jegyzi.

Annak vizsgálata, hogy mit bír el az emberi test, igen aktuális téma manapság, elég csak géntechnikára vagy az eutanázia kérdéskörére gondolnunk - nyilatkozta Eva Badura-Triska, a kiállítás kurátora az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF).

Április 24-én és 25-én szimpóziumot tartanak az akcionizmusról, amelyen grazi, berlini, frankfurti és bécsi szakértők vesznek részt. A testem maga az esemény (Mein Körper ist das Ereignis) című tárlat augusztus 23-ig tekinthető meg.

MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play