Sokan nézték a meseszigeten az évszázad árapályát

2015. március 21.

print MTI/Hetedhétország.hu

Sokan nézték a meseszigeten az évszázad árapályát

Tízezrek jelenlétében "az évszázad árapálya" zajlott le szombat este Franciaországban, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő Mont-Saint-Michel térségében.

A Mont-Saint-Michel-öböl a második hely a világon a kanadai Fundy-öböl után, ahol az egymást követő apály és dagály szintje között a legnagyobb a különbség. Több csillagászati tényezőnek, köztük a Nap és a Hold együttállásának köszönhetően az eltérés ezúttal rekordszintű, több mint 14 méteres volt.

Az árapály nagyságát jelölő együttható értéke, amely 20-tól 120-ig terjedő skálán mozog, szombaton 119 volt, ilyen nagynak még sohasem mérték.

Ekkora méretű árapály 18 évente mutatkozik a térségben, legközelebb 2033-ban várható.

A természeti jelenséget a helyszínen mintegy 30 ezren tekintették meg, köztük sok külföldi turista. Ez szintén rekordnak tekinthető, mert a Mont-Saint-Michelt - amely dagálykor sziget, apálykor a szárazföldhöz tartozik - egy időben még soha nem keresték fel ennyien.

A dagály a francia hatóságok közlése szerint emberéleteket is követelt a francia partvidéken. Egy, a parton halászó 70 éves embert egy nagy hullám a vízbe sodort, és nem tudott élve kijutni, egy kagylóhalászt pedig Ile Grande szigetnél találtak holtan a katasztrófavédelem járőrei.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play