Kiállítás a Ringstrasse zsidó örökségéről

2015. március 28.

print

Kiállítás a Ringstrasse zsidó örökségéről

A világ egyik legszebb körútjaként emlegetett Ringstrasse zsidó örökségéről nyílt kiállítás a Bécsi Zsidó Múzeumban.

A világ egyik legszebb körútjaként emlegetett Ringstrasse zsidó örökségéről nyílt kiállítás a Bécsi Zsidó Múzeumban.

 


A bécsi Ringstrasse átadásának 150. évfordulóját ünnepli az osztrák főváros 2015-ben. A jubileumról megemlékezve a múzeum bemutatja a híres körút zsidó nagypolgári miliőjének és a tragikus sorsú neves zsidó családoknak a történetét.

A Ringstrassén emelt középületek építési költségeinek fedezésére számos telket kínáltak eladásra az 1860-as években. A jómódú zsidó családok szívesen vásárolták meg ezeket földeket, és abban reménykedtek, hogy a nem zsidó nagypolgárság elfogadja őket. A pompás paloták még ma is ott állnak, de a történeteikre már alig emlékszik valaki. Az október 4-ig látható kiállítás ezen igyekszik változtatni.

 


Todesco-palota


Kiállított bútorok, tervrajzok, fotók és fennmaradt babaházak mutatják be a bécsi Állami Operaház mellett található Todesco-palota pompás berendezését és azokat a nagypolgári a szalonokat, ahol felolvasásokat és koncerteket tartottak.

A tárlat felfedi az akkori társadalmi élet árnyoldalait is. Egyrészt egyes zsidó családok nélkülözését, másrészt a 19. század végén élő nők sorsát, akik a tétlenség miatt lázadtak az aranykalitka ellen és betegségbe "menekültek".

A kiállítás bemutatja azt is, hogy a náci hatalomátvétel időszakában hogyan sajátították ki a zsidók tulajdonait, és üldözték el őket a Ringstrasséről. A régi idők egyik tanúja egy kávéscsésze, amely a bécsi Metropole hotelból való. A Schwedenplatzon lévő szállodát lerombolták, tulajdonosát Dachauba deportálták, de ő túlélte a koncentrációs tábort és a kávéscsészét örökre megőrizte.

MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play