Hallstatti a világ legrégebbi lépcsője

2015. április 29.

print Hetedhétország.hu

Hallstatti a világ legrégebbi lépcsője

Hallstatt híres nevezetessége a világ legrégebbi ismert sóbányája, a hosszú téli álom után 2015. április 25-től látogatható újra. Az idei év újdonsága a „Bronzkori” 4K HD minőségű mozi és a világ legrégebbi lépcsője.





Hallstatt híres nevezetessége a világ legrégebbi ismert sóbányája, a hosszú téli álom után 2015. április 25-től látogatható újra. Az idei év újdonsága a „Bronzkori” 4K HD minőségű mozi.

A filmben Udlo, a bronzkori kisfiú mesél a bronzkorról, a 35000 évvel ezelőtti bányászok életéről. A bemutatóban fontos szerepet kap a világ legrégebbi lépcsője, melyet itt, a Salzbergen találtak meg.

A lépcsőt 2002-ben fedezték fel a sóbánya egyik járatában, a hegy nyomása miatt összetört állapotban. Bécsben, a Természettudományi Múzeumban konzerválták, majd visszaszállították a hallstatti sóbányába. Most a bronzkori mozi része lett, egy óriás vitrinben van, 400 méterre attól a helytől, ahol megtalálták.





A 7000 éve működő sóbányának Mária Terézia korabeli tárnarendszerét, Johannes Saltzenberger eredeti tervei alapján alakították ki múzeumi látványossággá.

Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió 2002-ben lett az UNESCO világörökség része.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play