Giro d’Italia 2015 4. szakasz

2015. május 8.

print

Giro d’Italia 2015 4. szakasz

Az összetettben vezető ausztrál Michael Matthews nyerte meg hétfőn a 98. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát. A szakaszt beárnyékolta a hazai Domenico Pozzovivo súlyos balesete, szerencsére nincs közvetlen életveszélyben, öntudatánál van. A háromhetes viadalon kedden a Chiavari és La Spezia közötti 150 kilométeres szakasz vár a mezőnyre.





Az összetettben vezető ausztrál Michael Matthews nyerte meg hétfőn a 98. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát. A háromhetes viadalon kedden a Chiavari és La Spezia közötti 150 kilométeres szakasz vár a mezőnyre.

 


A szakaszt beárnyékolta a hazai Domenico Pozzovivo, az AG2R versenyzőjének súlyos balesete. A 32 éves bringás közel 40 kilométerre a céltól egy lejtős, nagy sebességű, kanyargós részen elesett. Először a fejét ütötte be, és mozdulatlanul terült el az aszfalton. A mentő és az orvos gyorsan odaért hozzá, majd hordágyon elszállították. Később derült ki, hogy agyrázkódással megúszta a balesetet, és nincs közvetlen életveszélyben, öntudatánál van.

 


Domenico Pozzovivo


A háromhetes viadalon kedden a Chiavari és La Spezia közötti 150 kilométeres szakasz vár a mezőnyre. A mezőny el fog haladni a varázslatos Cinque Terre mellett, amely az UNESCO világörökség részét képezi. Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore, az „Öt Föld”- a világ egyik legfestőibb vidéke.

 




Manarola


Chiavarit elhagyva a tengerparton vezet a mezőny útja, és átmennek Sestri Levantén, ahol tegnap volt a befutó. Aztán bekanyarodnak Liguria dombos belsejébe, ahol megmásszák a Colle di Velvát és a Passo del Bracco-t. A végén még egyszer kinéznek a tengerhez La Speziában, ahol egy 18 kilométeres körözés vár rájuk.

 


Chiavari


Renato Laghi, korábbi versenyző: „Jól ismerem ezt a régiót, és biztos vagyok benne, hogy nehéz lesz. Csak rá kell nézni a szintkülönbségre- vagy annak hiányára-, mindenki azt gondolná, hogy könnyű lesz, pedig nem. Olyasmi, mint az előző szakasz - csak nehezebb. Nehéz beszélni róla, mert sok kicsi emelkedő tarkítja a szintrajzot. Ha valaki leszakad a rossz időben, mindennek vége lehet, és a szakasz természetéből adódóan, ez bármikor lehet. Arra számítok, hogy egy nagyon jó versenyt fogunk látni, és kevesebb, mint 50 fő fog a végén maradni. Igazából, akár 20-ra is lecsökkenhet a létszám. Érdekes lesz, mert így a favoritoknak nem lesz idejük formába jönni, hanem már rögtön az elején figyelni kell, mert már itt több percet is össze lehet szedni.”

Genova és La Spezia között található Chiavari pici városkája. A történelmi városközpont, az ókori emlékek és a középkori templomok igazán megérdemelnek egy látogatást. Nagyon kevés turista látogat el ide, ezért itt meg lehet tapasztalni az igazi olasz életet. A tursiták biztonságát növeli, hogy Chiavari Európa legjobban őrzött városa: összesen 249 kamerát szereltek fel, így minden 100 lakosra jut egy.

 


Chiavari


A számos étteremben zöldségektől friss halig bármit meg lehet kóstolni és nem lehet kihagyni a mitikus Farinatát (vagy socca), a csicseriborsó lisztből készült finomságot.

 A városban szinte minden nap tartanak piacot: a hagyományos piacot Chiavari főterén péntekenként rendezik, a Marcatino dell’antiquariato bolhapiacot minden hónap második hétvégéjén, a Mercato dei Sapori (Ízek piaca) kulináris piacot pedig minden hónap negyedik hétvégéjén tartják.

 


Chiavari


Az ókorban a terület még nem volt állandóan lakott, valószínűleg egy római katonai táborból fejlődött ki Chiavari. Uralták a területet a bizánciak, longobárdok, frankok, genovaiak. Utóbbiak építették a városfalakat és virágoztatták fel Chiavarit. Kis ideig Ausztria is birtokolta. A 19. században a rövid életű Apennini francia megyének volt a székhelye, amikor Napóleon császár elfoglalta a területet.

Az Entella folyó felett átvezet egy híd Chiavariból Lavagnába. A nagyrésze ma már nem látszik, hiszen 1210-ből valló. A hagyomány szerint még Dante is átment rajta, ezt örökíti meg a Purgatóriumban (XIX, 100-101):

„Siestri s Chiaveri közt szalad le gyorsan
egy szép folyócska; neve ős családom
címét diszíti a főrangu sorban.”
/Babits Mihály fordítása/

La Spezia (neve szószerint „A Fűszer”-t jelent) kikötője a legnagyobb Olaszországban, és az olasz flotta nagy része is itt horgonyozik. Tökéletes kiindulópont Liguria és Toszkána bejárására, hiszen e két régió határán fekszik. A turisták nagy része ezért csak szálláshelyként látogatja meg, pedig La Spezia is bővelkedik felfedeznivalókban. Legnagyobb látványossága természetesen a hatalmas kikötő és a mellette futó promenád, háttérben az Apuani Alpokkal.

 


La Spezia


Egy másik attrakció a Castello di San Giorgio, amelyet a 13. században építetett Niccolo Fieschi guelf-párti nemes. Ma egy régészeti múzeum található benne.

A környező tengerben delfinek és bálnák élnek, a tengeri túrák ezért gyerekek és felnőttek számára is izgalmas lehet.

A történelméből kiemelendő, hogy 1943-ba innen indult el az olasz flotta Máltára, ahol később kapitulált. A késve megérkező németek már csak néhány olasz kapitányt tudtak kivégezni. A felszabadulás után, La Speziából indultak a náci koncentrációs táborok túlélői hajóval Izraelbe.

Az egész éves napsütés miatt kiválóak a helyi borok- kiemelendő a borostyán színű Sciacchetra, amely a sárgabaracktól, az aszalt gyümölcsöktől és a méztől kapja jellegzetes ízét.

Szőlő mellett óriási olívaültetvények fedezhetőek fel az utak mentén. Az itt készített extra-szűz olívaolaj világszerte híres.

A legkülönlegesebb helyi étel a muscoli ripieni alla Vecchia Spezia, azaz kagylók tojással, kenyérrel, mortadellával, parmezánnal és petrezselyemmel töltve. A Monterosso szardíniát rántva, tölte, olíva olajban vagy citrom szósszal eszik. Szintén helyi étel a mesccia, amely egy leves zöldségből és gabonafélékből.

 




A legnagyobb ünnep az 1654 óta megrendezett San Giuseppe napi (Március 19) felvonulások, amikor a közönség a kikötő egész évben elzárt részeit is megtekintheti.

Már régóta vártak a Speziaiak a Giróra: legutóbb 1989-ben rendeztek szakaszt, amely Laurent Fignon győzelmével zárult.

 





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play