Digitális térképen a római kori Salzburg

2015. május 21.

print MTI

Digitális térképen a római kori Salzburg

Elkészült és a nagyközönség számára hozzáférhető Iuvavum, a mai Salzburg területén fekvő római kori város digitális térképe.

A salzburgi óvárosban feltárt leletek térképe bemutatja azt is, hogy mikor és miképpen építkeztek a rómaiak. A tervek szerint a digitális térkép hamarosan telefonos alkalmazás formájában is elérhető lesz.

A Szövetségi Műemlékvédelmi Hivatal (Bundesdenkmalamt) által bemutatott digitális térképen a régészek 75 lelőhelyet tüntettek fel. Csaknem kétezer évvel ezelőtt Salzburg területén volt található Iuvavum, Noricum római provincia egyik legfontosabb városa. Számos lelet tanúskodik a város falairól és építményeiről, legutóbb Salzburg központi sétálóutcáján, a Getreidegassén találtak ókori emlékeket.

Nagyon sok még a feltáratlan terület, de sok régészeti emlék meg is semmisült az idők során, hiszen a városrész a római kor óta lakott - mondta a műemlékvédelmi hivatal vezetője.

A nagy turistaforgalom miatt a városban feltárt leleteket rendszerint ismét be kell fedni. A legtöbb római kori emlék a salzburgi Residenzplatz alatti dómmúzeumban látható.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play