Rupertikirtag: hatalmas vursli Salzburgban

2019. szeptember 15.

print Hetedhétország.hu

Rupertikirtag: hatalmas vursli Salzburgban

Idén, szeptember 20-24. között 40. alkalommal rendezik meg Salzburg belvárosában a hagyományos Szent Rupert-napi búcsút vurslival, sörrel, kolbásszal, tradicionális termékek piacával, népi muzsikával és tánccal.

Rupertikirtag ünnepe két tradícióból származik. A középkori Salzburgban ez időtájt rendezték meg az őszi vásárokat.

A másik hagyomány Rupert püspökhöz kötődik. Rupertus, Salzburg tartomány védőszentje kb. 1300 évvel ezelőtt érkezett Salzburgba Worms-ból, melynek püspöke volt. 700-ban az egykori római település Juvavum romjain várost alapított Salzburg néven. Ő alapította meg a Szt. Péter kolostort (Ausztria legrégebbi kolostorát), valamint a nonnbergi apácazárdát, az Alpok első zárdáját.

Akkoriban indult virágzásnak a sókereskedelem, ezért Szt. Rupertet legtöbbször sóval teli hordóval kezében ábrázolják. Ma Rupert a Salzburgi Érsekség és Salzburg tartomány fővédőszentje. Sírja Salzburgban a Szent Rupert Székesegyházban található.


A Rupert tiszteletére rendezett ünnep igazi örömünnep népzenével, osztrák sláger zenével, fúvós zenekarokkal, szórakoztató színházi előadásokkal. A gyerekeket vursli várja körhintával, szellemvasúttal. Az éhséget sör, perec, kolbász, sültcsirke csillapítja.


Az ünnep helyszínei Salzburg óvárosában a Mozartplatz (itt található a hagyományos őszi piac), az Alten Markt, a Residenzplatz, a Kapitelplatz és a Domplatz.

 


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play