Tour de France 8. szakasz

2015. július 11.

print

Tour de France 8. szakasz

Sprintbefutó után Mark Cavendish győzött a Tour de France országúti kerékpáros körverseny hetedik szakaszán. Szombaton a Rennes és Mur de Bretagne közötti 181,5 kilométer vár a mezőnyre.





Sprintbefutó után Mark Cavendish győzött a Tour de France országúti kerékpáros körverseny hetedik szakaszán. Tony Martin csütörtöki kulcscsonttörését követően a két évvel ezelőtti bajnok Chris Froome vezet összetettben.

 


Cavendish pályafutása 26. etapját nyerte a Touron. A szlovák Peter Sagan mostani harmadik helyével immár második Froome mögött 11 másodperc hátránnyal.

Szombaton a Rennes és Mur de Bretagne közötti 181,5 kilométer vár a mezőnyre.

 


Christian Prudhomme, a Tour versenyigazgatója: „Az út Bretagne szívében véget vet a sprinterek idejénel, és a végső győzelemre vágyóknak kell átvenniük újra az irányítást. A másodpercekért folyó harc egy újabb vad epizódhoz érkezik az utolsó emelkedőn, amely talán mégnehezedd lesz előzmények nélkül. És a szakadásoknak a célban, ha csak pár másodpercesek is, meglehetnek a következményei.”

Rennes Bretagne fővárosa, és bár focicsapata a Stade Rennais a Ligue 1-ben játszik, a kerékpárversenyekről isermt a leginkább sport tekintetében, hiszen immér 16-szorra látja vendégül a Tour de France-t.

 


Az 1618 és 1655 között épült breton parlament épülete tökéletesen kifejezi az épület jelentőségét, ahol több fontos egyezményt is aláírtak. A Nagy terem egy gyöngyszem, lenyügöző belső díszítéssel. Az előtte lévő teret XV. Lajos építésze, Jacques V Gabriel tervezte.

 


A Szépművészeti Múzeumban Veronese, Rubens, Chardin és Picasso képek található de a legjelentősebb múzeuma a Champs Libres, Bretagne Nemzeti Múzeuma.

A Lices piacon minden szombaton 300 termelő kívánlja saját portékáikat színes virágaiktól kezdve az igezi gyümölcsökön és tengergyümölcsein át a sajtig és kenyérig. A fedett részt Jean-Baptiste Martenot tervezte 1867-ban a párizsi párjának mintájára.

A régi jakobinus kolostort tavaly februárban kezdték átalakítani a leendő új kongresszusi központtá, és várhatóan 2015 decemberére lesz kész. Ez Rennes-nek tovább fogja növelni a befolyását és történelmi jelentőségét Bretagne-ban és egész Franciaországban. Az épület a Bretagne-i Szimfonikus Zenekarnak is otthont fog adni.

Specialitásai közé tartozik az alma és cider, valamint a galette-saucisse. Ez egy kolbász, amelyet palacsinta (crepe) tésztába tekertek.

A hosszú és meredek Mur-de-Bretagne jogosan nyerte el a Bretagne Alpe-d’Huez-e címet. Eddig még csak egyszer szerepelt befutóként a Tour programjában, 2011-ben. Azon a szakaszon a későbbi sárga trikós, Cadel Evans először mutatta meg az erejét Alberto Contadornak és az egész világnak. 1947-ben egy 139 km hosszú csapatidőfutam haladt át a városon.

 


A hegy nevét sokszor szokták hibásán fordítani: a „mur” ugyanis franciául falat jelent, és sok esetben ez a helyes fordítás, itt azonban egy római erődről van szó.

A Mur-de-Bretagne lábánál található Bretagne legnagyobb tava, Guerlédan-tó. Teljes mértékben mesterséges, a 20. század elején a Blavet folyó gátjának építésekor jött létre. Idén, 2015-ben a gátat teljesen át fogják nézni technikai hibák után kutatva, ezért május és október között teljesen leeresztik. Ez 30 évvel ezelőtt történt meg legutóbb, így nagyon sok látogatót várnak erre az időre, akik kiváncsiak a holdi látképre, amelyet a tó vize hagy maga után. Idegenvezetéssel akár a völgybe is le lehet ereszkedni, ahol meg lehet nézni az általában víz lepte házakat és barlangokat.

 


Az Abbaye de Bon-Repos neve magyarul Jó Pihenés Apátságot jelent. Ez onnan származik, hogy III. Alain de Rohan vikomtnak álmában ezen a helyen megjelent Szűz Mária 1184-ben, és megparancsolta neki, hogy építsen egy apátságot ott, ahol most fekszik. Nyáron egy híres hang– és fényjátékkal mutatják be itt a régió történelmét.

A Nantes-ot Brest–tel összekötő csatornát még Napóleon építette, hogy megtörje Bretagne elszigetelődését. A 119 zsilip megépítése 34 évig tartott. Ma népszerű turistaút.

Specialitásai a palacsinta, a vajas kekszek, a szarvaspástétom és a különböző kézműves sajtok.

Az útközben meglátogatott Saint-Méen-le-Grand-ban született Louison Bobet, aki a történelemben elsőként nyerte meg háromszor a Tourt. A Chateau de Couellan bár a 15. században épült, a vallásháborúban leégett, ezért a 17. században, XIII. Lajos alatt építették újra. Körülötte gyönyörű angol kertet csodálhatnak meg a látogatók.

A Pamplone erdővel kapcsolatban számos kelta és breton legenda létezik, állítólag még Arthur király is járt itt. Az élővilága nagyon gazdag, többszáz mohafajt fedezhetünk fel.

A Sévignac-i Chateau de Limoelan várárka és felvonóhídja nagy népszerűségnek örvend a turisták körében. 1779-ben építették.

Rochereuil-ben egy Miasszonyunk kápolna a főlátványosság a sziklába vájva, amelyet egy helyi hűbérúr építetett, akinek a fia csodával határos módon gyógyult fel betegségéből.

A Le Gouray-i sziklához külön legenda fűződik: a terület régen egy bizonyos Margot család birtzokában állt, akik hatalmas vagyonnal rendelkeztek, és itt akarták elrejteni pénzüket a világ elől. Állítólag eldugták a sziklák alá egy hordóban, azonban aki megpróbálja kiásni kővé változik, és örökidükre a hordót kell őriznie.

A Chateau la Motte Basse kastély régen René Florian Le Mintier tulajdonában állt, aki Condé herceg, a hugenották kapitnyának volt a fővezére.

Trébyben található az olasz reneszánsz mintára épült kastély, a Chateau de la Touche, amely tornya az egész Cotes d’Armor megye legmagasabb pontja.

 


Moncontour-t Franciaország egyik legszebb városkájakánt tartják számon, az egyik legszebben megmaradt városfalakkal rendelkezik Bretagne-ban. La Notre, a Versailles-i kastély kertésze itt is közreműködött: a helyi vár, a Chateau des Granges kertjét ő tervezte.

 


Rohan kis zsiklát jelent bretonul. Eredetileg ez egy, az Oust folyóra néző dombnak volt a neve, ahol egy nemes várat építettett és megalapította a Rohan családot. Köré épült az egész falu, és a Chateau Rohan még ma is elég jó állapotban maradt fent.

 





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play