Tour de France 11. szakasz

2015. július 14.

print

Tour de France 11. szakasz

Az összetettben vezető Chris Froome nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny keddi, tizedik szakaszát, amely az első hegyi etap volt. Szerdán a Pau és Cauterets közötti 188 kilométer vár a mezőnyre.

Az összetettben vezető Chris Froome nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny keddi, tizedik szakaszát, amely az első hegyi etap volt. Szerdán a Pau és Cauterets közötti 188 kilométer vár a mezőnyre.

 


A viadal 2013-as győztese az utolsó hosszú emelkedőn robbantott, fokozatosan maradtak le riválisai, és végül magabiztos győzelmet aratott. Segítője, az ausztrál Richie Porte lett a második 59 másodperc hátránnyal, míg a kolumbiai Nairo Quintana jött be harmadiknak 1 perc 4 másodperc lemaradással. A címvédő olasz Vincenzo Nibali összetettben 6 perc 57 másodperc hátrányba került, és jelenleg a tizedik.

A július 26-ig tartó Touron szerdán a Pau és Cauterets közötti 188 kilométer vár a mezőnyre.

 


Christian Prudhomme, a Tour versenyigazgatója: „A háromnapos Pireneusok-fejezet közepén a Col d’Aspin és a Tourmalet vár a mezőnybe Cauterets-Vallée de Saint-Salvin felé. A szakasz egy jó lehetőség lehet azok számára, akik előző nap szenvedtek, hogy visszaüssenek és nyerjenek egy kis időt."

Pau a Tour által harmadik leggyakrabban látogatott város, 66-ször járt már itt, ennél többször csak Párizsban és Bordeaux-ban rendeztek szakaszt. Tavaly (2014-ben) Vincenzo Nibali nyert.

 


Nem véletlen, hogy ez lesz a 67. alkalom már itt, hiszen Pau az átjáró a Pireneusok legendás hágóira. Ideális hely a sport- és a természetrajongók számára, ráadásul a brit turisták is hagytak itt maguk után nyomokat, a 19. században kedvelt nyaralóhelyük volt. Például a kontinens legrégebbi golfpályáját, hiszen Nagy-Britanniában ez már akkor is elterjedt sport volt.

A Pau-i utcai versenypálya rendezte 1901-ben az első Grand Prix-nek nevezett versenyt. Azonban csak 1933-ban került be a versenynaptárba, 1963-ig rendeztek itt Forma 1-es futamot, nyert itt Juan Manuel Fangio, Jim Clark, más kategóriákban Jack Brabham, Jochen Rindt, René Arnoux, Jean Alesi, Juan Pablo Montoya, Lewis Hamilton és Romain Grosjean.

Pau korai középkori kastélyában, a 14. században Béarn grófjai laktak, majd a Navarrai Királyság része lett. 1553-ban itt született IV. Henrik király. A 19. században újítatta fel I. Lajos Fülöp, Franciaország utolsó királya. Ma már múzeum, tapéta gyűjteménye az országban a legnagyobb Párizson kívül.

A városban született III. Johanna királynő, Porthos (a három testőr egyike), XIV. Károly svájci király, XIV. János Károly svéd király.

A Pau-Gelos-i ménest 1808-ban hozta létre I. Napóleon. Ennek köszönhetően a megye ma már Franciaország vezető lótartója. A ménes látogatható, egy kiállításnak köszönhetően megismerhetjük a 19. századi lóápoló módszereket.

Specialitásai a Jurancon-i és Madiran borok, a foie gras (libamáj), a coucougnette édesség, a garbure (francia kacsás-csülkös-káposztás leves) és a béarnaise szósz (fehér ecet, tojás, vaj, bors, tárkony, turbolya és hagyma).

Cauterets-Vallée de Saint-Savin környéken nagyon sok termálvizes forrás van - olyannyira, hogy a XIX. században olyan hírességeket vonzott, mint Victor Hugo, George Sand és Chateaubriand. De a kerékpár-rajongók szánára egy szörnyű pillanat miatt lehet emlékezetes: a Tour eddig utolsó itt rendezett befutóján, 1995-ben (20 éve) vesztette életét az olimpia bajnok, Fabio Casartelli egy bukás miatt.

 


Saint Savin életében egy szerzetes volt, aki a falu felett egy barlangban élt remeteéletet 13 évig. Ez idő alatt számos csodát hajtott vége: vizet talált ott, ahol nem volt és egy éhes gyereknek tejet adott a semmiből. Halála után egy márványsírban temették el Saint-Savin-ben. Rajta kívül itt született még Navarra-i Margit és Szent Bernadett, akinek állítólag 18-szor jelent meg Mária.

Specialitása a libamájjal töltött alma és a barlingot cukorka.

Coarraze
a Béarn bárók egyik legfontosabb birtoka volt, a kastély még ma is hatalmas fényűzést tükröz. IV. Henrik király itt töltötte gyerekkorát, de rajta kívül járt itt Cocteau is. A Franciaország Legszebb Városkái társaság tagja.

Lourdes fontos vallási hely, itt jelent meg állítólag Szent Bernadettnek 18-szor Mária. A forrás gyógyítja a betegeket, évente 6 millió zarándok látogat el ide.

 


Útközben a mezőny át fog haladni Bagneres-de-Bigorre-on. Tavaly befutót is rendeztek, Dan Martin győzelmével. Fürdőjében George Sand és Lamartine is járt.

 


La Mongie-ben három Tourt szakaszt és 1985-ben sívilágbajnokságot rendeztek. Egy felvonó visz fel a Pic du Midi de Bigorre-ra (2,872 m), ahol meg lehet látogatni az obszervatóriumot.

 


A Col du Tourmalet a Tour de France legtöbbet megmászott hegye, 79 alkalommal tartja ezt a rekordot. Ennek ellenére mindössze 2-szer volt befutó: 1974-ben (Jean-Pierre Danguillaume) és 2010-ben (Andy Schleck).

 
Luz-Saint-Sauveur-ben 1985 egyéni időfutamot rendeztek Stephen Roche győzelmével. Victor Hugo is élt itt. Az óriási viaduktot III. Napóleon építette. 

 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play