Tour de France 14. szakasz

2015. július 17.

print

Tour de France 14. szakasz

Greg van Avermaet révén belga sikerrel zárult a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 13. szakasza, amelyen Chris Froome megőrizte előnyét az összetett élén. A jövő hét vasárnapig tartó viadalon szombaton a Rodez és Mende közötti 178,5 kilométeres etap vár a mezőnyre.Greg van Avermaet révén belga sikerrel zárult a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 13. szakasza, amelyen Chris Froome megőrizte előnyét az összetett élén. A jövő hét vasárnapig tartó viadalon szombaton a Rodez és Mende közötti 178,5 kilométeres etap vár a mezőnyre.

 


Christian Prudhomme, a Tour versenyigazgatója: "Visszavágók és harmadik fordulók következhetnek azok számára, akik már a Mur de Huy-ön és a Mur de Bretagne-on is az első helyért harcoltak. A számok mindent elmondanak: a befutó, a Cote de la Croiy Neuve 3 kilométeren keresztül 10%-os."

A szakasz az előző befutó, Rodez városából indul.

Mende emelkedője, a Cote de la Croix Neuve már egy klasszikusnak számít a Tour-on; érdekesség, hogy eddig mindig 5 évente tért vissza. Elsőként Laurent Jalabert, eddig utololjára pedig Joaquim Rodríguez nyert.

 


Helyi specialitások a fűszeres kolbász, az aligot (olvadt sajtos krumplipüré fokhagymával), a kecske és bárány sajt, és a croquants de Mende (kekszek).

1988-ban és 1998-ban a legsportosabb francia városnak választották.

 


Itt született V. Orbán, az utolsó Avignon-i pápa és Laurent Jalabert, aki itt még szakaszt is nyert.

A Notre-Dame katedrálisban található a 16. századi kereszténység legnagyobb harangja, valamint egy fekete Madonna. Az azonos nevű híd már a 12. században is állt, és nagyon sok áradást vészelt át. Nevét az egyik lábába helyezett Mária szoborról kapta.

A Mende-i reptéren játszódik az Egy kis kiruccanás (La Grande Vadrouille) című Louis du Funes film. 2008-ig ez volt a legsikeresebb francia film (ekkor jelent meg ugyanis az Isten hozott az Isten háta mögött (Bienvenue chez les Ch’tis)).

Útközben átfognak haladni a Milliau-i viadukton. 2004-ben nyitották meg a közönség előtt, Franciaország egyik legnagyobb völgyhídja, 2460 méteren keresztül ível át a völgy felett. A Millau-i völgyhíd a legmagasabb kábeles híd a világon, valamint a két oszlopa ugyanezt a rekordot tartják.

 


A mezőny útba ejti Le Pas de Soucy-t és La Maléna-t.


Le Pas de Soucy neve „semmi félelemet” jelent. A neve egy legendából ered.

 


Miután legyőzte a leprát, Sainte Enimie a királyok támogatásával egy kolostrot alapított, és hamarosan egy csapat kézműves kezdett el dolgozni a kijelölt helyen.

Azonban a helyen egy „Drac” nevű gonosz szellem tevékenykedett, aki a folyók mentén kísértett. A vízek mestere volt, a földalatti források őrzője. Több formában volt képes megjelenni: kígyó, sárkány vagy fekete ló. Nagyon sok erre járót, helyi lakost és utazót vert át trükkjeivel, és a pásztorok mindig félve mentek ki a mezőre, nehogy elrabolja bárányaikat vagy ők magukat.

Saint Enimie-nek szintén szembe kellett nézni Drac-kal.

Egy forráshoz közel, elkezdődtek a munkálatok. Minden nap dolgoztak, azonban az éjszaka az ördöghöz tartozott. Drac előbújt kitudja-honnan, és lerombolta a felépített falat. Miután ez már kezdett elviselhetetlen lenni, Saint-Enimie úgy döntött, véget vet e Sátán tevékenykedésének.

Egy éjszaka imádkozott, Istent kérlelve. Következő este a Hold a magasban világított, Drac is előjött hülő mozgásával. A szent amint meglátta, felemelt egy keresztet, szentelt vizet öntött rá, mire a szellem felüvöltött és eltűnt.

Csakhogy Drac ismert minden átjárót, forrást, és hirtelen meg is jelent Saint Enimie előtt elvakítva őt fekete köddel. A szent térdre esett, és könyörögve felkiáltott: „Kérlek, hegy, hagyd abba!”. A sziklák megremegtek, földrengést okozva, és egy nagydarab ráesett Drac-ra.

Ebben a pillanatban a völgy elcsendesedett: Saint-Enimie nyert. A 80 méter magas Aiguille monolit még mindig áll, így bárki megbizonyosodhat róla, hogy alatta fekszik-e még a szellem.

La Maléne-ben található a hatodik századi Castel Merlet, amely egyike Franciaország legidősebb kastélyainak.

 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
TGT Drón