Tour de France 17. szakasz

2015. július 21.

print

Tour de France 17. szakasz

A spanyol Ruben Plaza nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 16. szakaszát, melyen a brit Chris Froome (Sky) megtartotta előnyét az összetett versenyben. Szerdán a Digne-les-Bains és Pra Loup közötti, hegyi befutóval záruló 161 kilométeres etap leküzdése vár a mezőnyre.





A spanyol Ruben Plaza nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 16. szakaszát, melyen a brit Chris Froome (Sky) megtartotta előnyét az összetett versenyben. A vasárnapig tartó viadalon szerdán a Digne-les-Bains és Pra Loup közötti, hegyi befutóval záruló 161 kilométeres etap leküzdése vár a mezőnyre.

 


Christian Purdhomme, a Tour versenyigazgatója: „Eddy Mercky is tanúskodhat: A felfelé menet a Col d’Allos-ra és a Pra Loup-ra megváltoztathatja a már kialakult hierarchiát. Akárcsak 1975-ben, a csata már az első emelkedőn elkezdődött. Most, negyven évvel később vajon ki fogja követni Bernard Thévenet-t?”

 


Digne-les-Bains már többször volt rajtváros és befutó is, elsőként 1933-ban (Georges Speicher), utoljára 2008-ban (Oscar Freire).

 


Már az ókortól kezdve híres a 49 fokos termálvízről, amelynek gyógyító hatása van. Tele van klórral és kénnel, ideális reumák és légzési problémák kikúrálására. Franciaország egyik legnaposabb vidéke, ezért nemcsak a túrázóknak és ejtőernyősöknek kitűnő hely, de a levendula fővárosaként is ismert.

A Felső-Provence-i geopark az első geológia természetvédelmi terület Európában (ez első, amelyet bejegyzett az UNESCO), változatos élővilága mellett fosszíliákban is gazdag a vidék.

Bár Párizsban született 1868-ban, Alexandra David-Néel Digne-ben élt, és háza látogatható. Egyike volt a kevés felfedezőnőknek, és ő volt az első nyugati nő, aki betette lábát a tibeti Llhasa-ba 1924-ben.

A Notre Dame du Bourg alatt található Európa egyik legnagyobb kriptája, 870 m2.

Bár Pra Loup még csak kétszer látta vendégül a Tour-t, akkor sorsdöntő fordulópontnak lehetett tanúja: Eddy Merckx uralkodásának vége 1975-ben. Miután megnyert öt Tour de France-t, a „Kannibál” 2 percet kapott a Pra Loup-n, elveszítve a sárgatrikót. A szakaszt és az összetettet Bernard Thévenet nyerte.

 


Idén, a 2015-ös Critérium du Dauphinén, a Tour legfontosabb felkészülési versenyén ugyanezen az útvonalon mentek végig a versenyzők. Romain Bardet szerezte meg élete első győzelmét, a Col d’Allosról való lejtmenetben szökött meg és őrizte meg több, mint egy perces előnyét a célig.

Az síparadicsom 180 kilométernyi pályát ajánl a látogatóknak, és egyike a legnépszerűbbnek a Déli-Alpokban, amelyet gyönyörű kilátásának is köszönhet.

A Col de la Bonnette a legmagasabban fekvő út Európában, már az ókorban is egy út vezetett erre, hogy összekösse az Alpokat a Mediterráneummal.

 


Az Ubaye folyó egyike azon kevés folyónak Európában, amelye egyáltalán nem szabályozott az ember, ezért népszerű célpont a vadvízi evezés kedvelőinek.

Az üdülőváros, Barcelonnette, egyike az Alpok legfényűzőbb városainak. Az 1820-as években nagyon sokan vándoroltak ki Mexikóba, és tettek szert ott hatalmas vagyonra. Leszármazottaik visszatérve gyönyörű házakat építettek maguknak, egy kis latinos hangulattal kiegészítve. A városban minden augusztusban egy különleges, mexikói fesztivált rendeznek.

Specialitásai a fumeton báránysonka, génépi likőr és az Ubaye sat.

Útközben átmennek Senez-n, a provence-i egyházmegye egykori egyik székhelyén, ebből az időből maradt fent a hatalmas katedrálisa.

Castellane látványát egy hatalmas szikla uralja. Fontos megemlíteni a Foulx várat és a templomokat a városban.

A Lac de Castillon mesterséges tavat 1948-ban hoszták létre a Verdon-i Chaudanne gát segítségével. A világ legnagyobb napóráját rajzolták a felszínére.

 


Annot ismert városka a turisták körében középkori sikátoraival és házaival. Híres a homokkő kitermeléssel.

Allos-ban található Európa legmagasabban fekvő hegyi tava. Az itteni hegycsúcsra (2247 m) megy fel a mezőny 34. alkalommal a Tour de France-on. 

 





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play