Ezek a legszebb francia kertek

2015. augusztus 14.

print

Ezek a legszebb francia kertek

400 éve született André Le Nôtre, a Nap király kertésze, aki többek közt a Versailles-i kastély parkját is tervezte.

A kertépítész családból származó André Le Nôtre (nagyapja részt vett a párizsi Tuileriák palotája kertjének tervezésében, apja itt volt főkertész) fő műve a Versailles-i kastély parkja, de több palota parkjának kialakítása is a nevéhez fűződik: Nagy-Trianon kastély, meudoni kastély, Chantilly-i kastély, Saint-Germain-en-Laye-i kastély, Vaux-le-Vicomte-i kastély.


André Le Nôtre


Chateau de Chantilliy fotó copyright J.L.Aubert

Első munkaadója XIII. Lajos öccse, Gaston Orleans hercege volt, de 1645-ben már Anna özvegy királyné bízta rá fontainebleau-i birtokának felújítását, majd édesapja után 1649-től a Tuileriák főkertésze lett.


Tuilerie

 
Versailles

1661-ben készült el Château du Vaux-le-Vicomte parkjával, amit Nicolas Fouquet pénzügyminiszter megbízására készített. A nagyszabású átépítési munkát 18 ezer ember bevonásával végezte. Az építési munkák befejeztével a pénzügyminiszter 3 napos ünnepség sorozatra invitálta a királyt és az udvart. XIV. Lajost a park és a pompa elbűvölte, de haragra is gerjesztette, mert igazolva látta korábbi gyanúját, pénzügyminisztere állandó intrikái mellett az államkasszát is dézsmálja. A Napkirály távoztával Fouquet a börtönbe, André Le Nôtre pedig Versailles-ba költözött, hogy ott olyan kertet tervezzen, amelyhez hasonló még sohasem volt a világon.


Vaux-le-Vicomte-i kastély

A Napkirály, az apja által szerény vadászkunyhónak tervezett Versailles-i palotát átalakítva, bálok és fogadások céljára alkalmas bámulatos palotát építetett. A kastély kertje három nagyobb szakaszban, összesen 25 év alatt készült el. A teraszokkal, filagóriákkal, szökőkutakkal, szobrokkal, különleges növényekkel és formára nyírt bokrokkal, sövényekkel díszített park Európa egyik legszebb és legnagyobb kertje lett.

 


Le Notre ihlette ajándékok a francia múzeumi shopokban

 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play