Förtelmes kocka csúfítja el Velencét

2015. augusztus 31.

print

Förtelmes kocka csúfítja el Velencét

Egyszerű, kubista épület kelt nagy felháborodást a velenceiek körében: a Canal Grande partján álló fehér kocka sokak szerint egyenesen förtelmes.

Egyszerű, kubista épület kelt nagy felháborodást a velenceiek körében: a Canal Grande partján álló fehér kocka sokak szerint egyenesen förtelmes.

 


A Calatrava-híd közelében álló épület, amely egy hotel szárnyaként készült el, az első modern ház, melyet a fasizmus időszaka óta a Canal Grande mentén emeltek. A melléképület elsősorban modern, egyszerű és kubista formája miatt szúrja sokak szemét.

Az állványzatot az éveken át tartó munkálatok után a héten bontották el, ekkor vált láthatóvá teljes valójában a 9885 köbméteres "kocka". "Az épület egy igazi ökölcsapás. Förtelmes és sértés Velence számára és mindazok számára, akik világszerte szeretik ezt a várost" - fejtette ki Salvatore Settis művészettörténész.

 


Vittorio Sgarbi világhírű művészeti szakértő is kemény véleményt fogalmazott meg. "Szégyen ez az épület, azonnal le kellene bontani" - mondta.

A Hotel Santa Chiara tulajdonosai már az 1950-es években megkapták a 659 négyzetméteres, 19 szobával és földalatti parkolóval rendelkező épület építési engedélyét - közölte a Corriera della Sera olasz napilap. 2004-ben a község engedélyét is megkapták, majd 2008-ban a velencei műemlékvédelmi hatóságét is.

Elio Dazzo, a hotel tulajdonosa eddig nem fordított figyelmet a projekt körül felmerült és a médiában elharapódzó vitára. A tiltakozások azonban most, hogy az épület láthatóvá vált, erőteljesebbé váltak. Az Il Gazzettino című velencei napilap nyilvánosságra hozta egy közvélemény-kutatás eredményét is, mely szerint a városlakók 87,7 százaléka borzasztónak találja az épületet.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play