Sissi halotti bizonyítványa Bécsben

2015. szeptember 7.

print

Sissi halotti bizonyítványa Bécsben

Kiállítják Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, Sissi halotti bizonyítványának eredetijét a Bécsben található Sisi Múzeumban. A nagyközönség eddig csupán egy fénymásolatot láthatott.

Kiállítják Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné, Sissi halotti bizonyítványának eredetijét a Bécsben található Sissi Múzeumban. A nagyközönség eddig csupán egy fénymásolatot láthatott.

 


A dokumentumot a schönbrunni kastélyt üzemeltető társaság vásárolta meg május 7-én a bécsi Dorotheum aukcióján 15 ezer euróért (4,5 millió forintért). Az 1898. szeptember 13-án Genfben kiállított iraton a személyes adatok mellett a császárné gyilkosának, Luigi Lucheninek a neve is szerepel, aki szíven szúrta Sissit.

 


A múzeum kurátorainak feltűnt, hogy a genfi hatóságok rosszul adták meg a császárné születési helyét a halotti bizonyítványon: Sissi nem a felső-bajországi Possenhofen kastélyban, hanem a müncheni Herzog Max-palotában látta meg a napvilágot.

Speciális fény-, hőmérséklet- és páratartalom-ellenőrző berendezéseknek köszönhetően tartósan is kiállíthatják a dokumentumot a bécsi múzeumban.

Ugyancsak a bécsi Dorotheumban tartott árverésen kelt el még májusban Sissi selyemcipellője 75 ezer euróért (22,7 millió forintért). A múzeum kurátora, Olivia Lichtscheidl szerint a cipő 26 centiméter hosszú, ami a mai 41-es lábméretnek felel meg, vagyis Sissinek meglehetősen nagy, de egészen keskeny lábfeje volt.

 


A restaurált selyemcipőt az előző évben már bemutatott Sissi-ruhával együtt állítják majd ki. A kék és fehér színű, szűken szabott ruha a császárné életének utolsó éveiből való.

Az újonnan kiállított relikviákat tematikus vezetés során lehet megtekinteni a Hofburgban található Sissi Múzeumban.

MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play