Top 10 karácsonyi finomság Elzászból

2022. november 7.

print Hetedhétország.hu

Top 10 karácsonyi finomság Elzászból

A hívogató táj, ínycsiklandozó gasztronómia, nagy borválaszték, kiváló sörök és a finom péksütemények Franciaország egyik legvonzóbb vidékévé teszik Elzászt. A karácsony különösen varázslatos, a világ legrégebbi karácsonyi vására a strasbourgi vásár. Itt és az elzászi kisvárosok karácsonyi piacai a hagyományos adventi finomságok nélkül elképzelhetetlenek.

1. Les bredeles

A sokféle karácsonyi sütemény különösen jellemző Elzászra, egész évben kaphatók, de hagyományosan az év végi ünnepek idején szokták elkészíteni.   

A Bredele, a mandulás, mogyorós, citromos, ánizsos és fahéjas keksz többnyire csillag, szív vagy félhold alakú. Legmarkánsabb alapanyaga szerint nevezik ánizsos, lekváros, vajas vagy mandulás bredelének.

Hol található meg? A régió összes karácsonyi vásárában.

2. La bière de Noël (karácsonyi sör)

A régióban a karácsonyi sör íze már szorosan összekapcsolódik az ünnepekkel. Ízesítik gyömbérrel, korianderrel, mézzel, fahéjjal és karamellel.

Elzászban már a gallok is ittak sört. Majd a szerzetesek főzték, de mivel nagyon kelendő volt, ezért a nem hivatásos sörfőzőknek is megengedték, de csak télen. Az első, aki ezt Strasbourg falain belül megtette, Arnoldus volt, aki 1259-ben rendezte be főzdéjét a katedrális mögött. A francia forradalom véget vetett a sörfőzés időbeni korlátozásának, és a parasztok egyre-másra nyitottak vendéglőket (auberges-brasseries), ahol sört mértek. Az ipari forrrdalom hatására a családi sörkimérésekből sörgyárak lettek.

Hol található meg? A leghagyományosabb karácsonyi sört a Brasserie de l’Ermitage kézműves sörfözdében készítik, Marienthal városában.

3. Le vin chaud (forralt bor)

A karácsonyi vásárok legnagyobb sztárja egyértelműen a forralt bor. Különböző ízekben készítik, mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Holt található meg? Bármelyik karácsonyi vásárban, de akár otthon magunk is elkészíthetjük!

4. Le mannele

Ezt a kicsi ember formájú brióst kifejezetten Szent Miklós napján készítik, és egy meleg ital kíséretében fogyasztják.

Hol található meg? A régió összes pékségében és a kifejezetten ezekkel foglalkozó Maison du Pain-ben Sélestat városában.

5. Le pain d’épices (fűszeres kenyér)

Elzászban, a fűszeres kenyér hozza el a karácsony varázsát. Mézből és különböző fűszerekből készítik.

A mézes kenyerek már a római kor előtt is ismertek voltak. Amikor a keresztes lovagok magukkal hozták a keleti fűszereket, ezekkel ízesített kenyerek készültek. A karácsonyi vásár a 16. század vége óta nélküle elképzelhetetlen.

Hol található meg? A fűszeres kenyér fővárosa egyértelműen Gertwiller.

6. Les bretzels sucrés (cukros perec)

Mindenki ismeri a híres elzászi perecet! Ennek a cukros verzióját készítik el karácsonyra, melyet meleg almalével szoktak fogyasztani.

Elzászban gazdag a különféle kenyerek és péksütemények választéka. A perec az elzászi pékek és molnárok védjegye. Csavart formája szerencsehozó, egymást keresztező ágai védelmet nyújtottak a rossz szellemek ellen.

Hol található meg? A régi összes karácsonyi vásárában.

7. Les leckerlis

A fűszeres kenyér egy változata sárgabarackkal, narancshéjjal és gyömbérrel.

Hol található meg? A Kayserberg-i Boulangerie l’Enfariné-ben biolisztből készítik.

8. La soupe au Munster (Munster-i leves)

Hagyományos leves Munsterből, a híres munster sajtból. Az itt legelő tehenek teje különösen alkalmas sajtkészítésre. A legjobb sajtok, nyáron és kora ősszel készülnek, amikor a Vogézek hegyi rétjein legelésznek, ahol dús a fű, bőségesen teremnek mindenféle gyógynövények, köztük turbolya, csenkesz, geránia, boglárka, alpesi kömény, takarmányzab, cickafark, margaréta és hegyi búzavirág.

Az elzásziak egyébként nem kenyérrel eszik a munster sajtot, hanem héjában főtt krumplival, a hozzá illő bor pedig a fűszeres tramini.

Hol található meg? Munster karácsonyi vásárában, a Bredlamarik-ban.

9. La soupe au riesling (rizling leves)

La Couronne étterem híres levese Scherwiller-ben, melyet már mindenki a karácsony egyik jelképeként azonosít.

Elzász a fehérborok hazája, ahol az éghajlat a szőlőtermesztésre nagyon alkalmas. 

Hol található meg? A Scherwiller-i LA Couronne étteremben.

10. Le jus de pomme chaud (meleg almalé)

A kicsik és nagyok kedvence ez a meleg ital almából és más fűszerekből. Egy tökéletes alternatíva a forralt borra!

Hol található meg? A régi összes karácsonyi vásárában.
Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play