Varázslatos stájer advent

2020. november 2.

print Hetedhétország.hu

Varázslatos stájer advent

Advent idején a stájer városok téli meseországgá változnak. A karácsonyi vásárokon házi készítésű, hagyományos falusi finomságokat és helybeli kézműves darabokat lehet vásárolni, miközben kórusok, fúvós zenekarok varázslatos légkört teremtenek.

Mariazelli advent mézeskalács illatfelhőben


Ausztria legnagyobb hagyományőrző karácsonyi vására Mariazellben idén immár 18. alkalommal nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Összesen 40, szépen feldíszített karácsonyi stand, a mariazelli bazilika előtt felállított 12 méter magas adventi koszorú, egy élő betlehem, adventi barkácsműhely és angyalok.

Grazban 14 adventi vásár várja a látogatókatAz elmúlt évben kereken egymillióan látogattak Grazba, hogy megcsodálják a várost adventi fénypompában, bebarangolják a hangulatos adventi vásárokat, megtekintsék a hatalmas, jégből készült betlehemet és a városháza homlokzatán tündöklő adventi naptárt. Egyedülálló egész Ausztriában, hogy a város mind a 14 adventi vására könnyedén megközelíthető gyalogosan, például a karácsonyi vásár a főtéren, az adventi találka a Vaskapunál, a kézműves vásár a Färberplatzon, a Mehlplatzon és a Glockenspielplatzon, az érzékek ünnepe a Joanneum-negyedben kézműves termékekkel, az „Aufsteirern” adventi vásár a Schlossbergen és természetesen a tartományi székházban kiállított jégbetlehem, a grazi betlehemi ösvény és a karácsonyi dalok irodája is.

Bányászok adventje Eisenerzben és Vordernbergben

A régi bányásztelepüléseken, Eisenerzben és Vordernbergben a bányászok védőszentjének, Szent Borbálának az ünnepe egybeesik a „bányászok adventjével”. Mint egykoron a bányászok, az eisenerziek mai is a bányajárat mélyén ünnepelnek a vendégekkel közösen, és tartják meg a mai látványbánya Borbála-csarnokában a bányászok miséjét. A vordernbergi Szent Borbála-piac és a Szent Borbála-ünnepség, valamint a Hafning bei Trofaiachban tartott bányászadvent is ennek a hagyománynak a jegyében telik. Különleges élményekben lehet részünk az Eisenerzben tartott bányászadvent alkalmával rendezett Szent Borbála-ünnepségen is, itt például Borbálatánc és „bőrugrás”, a hegyi emberek egy hagyományőrző rituáléja.

Leoben, az adventi város

Számtalan izgalmas attrakció várja a legfiatalabbakat karácsonyig minden nap. Egy karácsonyi postahivatal, egy adventi sütöde és a „valódi” leobeni kis Jézus gondoskodik a vidám kikapcsolódásról. A fénypontok közé tartozik ismételten a több mint 30 méter magas óriáskerék. Naponta váltakozó keretprogramok, egy ingyenesen igénybe vehető karácsonyi sétavonat az óvároson át, a ragyogó karácsonyi díszkivilágítás, valamint számtalan további rendezvény teremt karácsonyi hangulatot Leobenben. A kínálatot a dekoratív fakunyhókban kínált minőségi kézműves termékek és karácsonyi finomságok teszik teljessé.

Bad Gleichenberg – advent, mint egykoronAz „Advent, mint egykoron” mottóval megrendezett karácsonyi vásáron kényelmesen sétálhatunk a gyertyák, fáklyák és tűzedények meleg fényében, miközben adventi dallamok csendülnek fel a mindent átható csendben. Bad Gleichenbergben nagy gonddal és odafigyeléssel őrzik a karácsony eredeti szellemiségét. A mamutfenyő alatt elhelyezett, életnagyságúnál is nagyobb, kézzel faragott betlehem körül hangulatos adventi vásár várja a látogatókat a régióból származó kézműves termékekkel. A friss téli levegőt karácsonyi sütemények édes illata tölti meg, míg a fűtött barkácsműhelyben apró gyermekkezek készítik az ajándékokat .A legjobb az egészben: a Holzhackerstubéból naplementekor feledhetetlen kilátás nyílik az impozáns Dachstein hegységre

Élő hagyományok és féltve őrzött népszokásokAz öblarni krampuszjáték UNESCO kulturális világörökség része. A Schladming-Dachstein üdülőrégióban található Öblarn főterén idén december 7-én tartják a hagyományőrző krampuszjátékokat, amelyen a gyermekek is nyugodtan részt vehetnek. A virgács itt nem kerül bevetésre, mert ennek a tradicionális előadásnak a célja nem az erőszak közvetítése, hanem sokkal inkább egy régi népszokás életben tartása. Az olyan szereplők, mint a svábbogár, az ördög vagy vesszőfonó különleges hangulatot varázsolnak a színpadra és a nyár-tél játék is előadásra kerül. A XVIII. századból származó eredeti szöveggel előadott darab az utolsó ilyen jellegű népi előadás Stájerországban.

Bad Mittendorfban immár több mint 100 éve december 5-én rendezik a Mikulás játékokat. A résztvevő mintegy 80 férfi és fiú Krungl településről indul útnak és teszi meg az 5 kilométeres távot Bad Mitterndorfig, majd adja elő ötször a Jedermannra emlékeztető darabot. A szövegek csaknem 100 évesek és a mai napig őrzik a sajátos szóhasználatot. Még akkor is ha egyes részek mai fejjel nehezen érthetőek, a múltból származó kifejezési mód egy sokkal kevésbé hektikus világot közvetít a hallgatóság felé. A famaszkok félelmetesek ugyan, de emberi vonásokat is tartalmaznak. A legrégebbi maszk több mint 200 éves. Igazán különleges látványt nyújtanak a méteres, égbe nyúló szarvaikkal rendelkező úgynevezett Strohschabok, amelyek korbáccsal a kézben, ütemre lépegetnek ide-oda. A különböző figurák maszkjait és a szőrméit folyamatosan megújítják, de a főszereplők maskarája már évtizedek óta változatlan. A maszkok az év fennmaradó részében a Strick Helyrajzi Múzeumban tekinthetőek meg.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play