A gyászoló Sissi a bécsi Hofburgban

2016. február 6.

print

A gyászoló Sissi a bécsi Hofburgban

A gyászoló Sisit és a 19. századi gyászolási szokásokat bemutató időszaki kiállítás nyílt a bécsi Hofburgban. A tárlaton látható 23 kiállítási tárgy közül néhány nagyközönség előtt még soha nem voltak megtekinthetők.A gyászoló Sissit és a 19. századi gyászolási szokásokat bemutató időszaki kiállítás nyílt a bécsi Hofburgban. A tárlaton látható 23 kiállítási tárgy közül néhány nagyközönség előtt még soha nem voltak megtekinthetők. 

 


A tárlat a kor hagyományait kívánja bemutatni Sissi osztrák császárné és magyar királyné alakján és viseletein keresztül.

A kiállítás kurátora szerint elsősorban azt akarták szemléltetni, hogy az akkori emberek hogyan fejezték ki a külvilág felé szomorúságukat. Míg ma ennek nincsenek szabályai, a 19. században szigorú elírások szerint gyászoltak az emberek. Elsősorban mindent színt mellőzve, csak feketében jártak. A tragédia után közvetlen a fényes anyagokról is lemondtak, a gyász további szakaszaiban gyapjút és fekete selymet hordtak.

 


Minél egyszerűbb volt a ruházat, annál inkább domináltak az ékszerek, azonban az arany és a drágakövek helyett fekete fából, fekete kristályból vagy fekete üveggyöngyökből készült díszeket hordtak.

 


Sissinek is számos gyászviselete volt, azonban ő egyéb alkalmakkor is szívesen hordott fekete ruhákat és kiegészítőket. Ezt a tárlaton látható 23 kiállítási tárgy is bizonyítja. A bemutatott darabok közül néhány magángyűjtőtől való, ezek nagyközönség előtt még soha nem voltak megtekinthetők.

 


A tárlat ismertetőjéből kiderül, hogy Sissi mindig sokat foglalkozott a halállal és számos családtagja mellett volt ott az utolsó órákban. A királynő sokszor megpróbálta az eltávozottakkal felvenni a kapcsolatot, azonban az udvarban gyakran kinevették őt ezért.

Kétszer is el kellett búcsúztatnia gyermekeit, hiszen Zsófia lánya tízévesen halt meg tífuszban édesanyja karjai között, Rudolf fia pedig később öngyilkos lett. Lánya halála után Sissi távolságtartó lett, vélhetően önvédelemből.

A Mater dolorosa, avagy a gyászoló Erzsébet császárné című kiállítás május 22-ig látható Bécsben. A hónap minden második péntekén a kurátor Olivia Lichtscheidl tart tárlatvezetést.

MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu