A Napkirály 10 legszebb műve

2020. január 18.

print Hetedhétország.hu

A Napkirály 10 legszebb műve

A Napkirály uralkodása Franciaország aranykora volt, az ország Európa vezető hatalmává vált. A bevételeket fényűző kastélyokra költötte, Nagy-Trianon, Saint Germain, Marly és Versailles elkápráztatta a korabeli Európát.





1. Versailles

A Napkirály, az apja által szerény vadászkunyhónak tervezett Versailles-i palotát átalakítva, bálok és fogadások céljára alkalmas bámulatos palotát építtetett. Lajos1682-ben Saint-Germain-ből ide helyezte udvarát, a király azonban soha nem látta készen, mert a munkák még halálakor is folytak.


Az európai kastélyépítészet csúcspontjának tartott palotában több mint 700 szoba, 2153 ablak, 1250 kandalló és 67 lépcsőház kapott helyet.

A kastély kertje három nagyobb szakaszban, összesen 25 év alatt készült el. A teraszokkal, filagóriákkal, szökőkutakkal, szobrokkal, különleges növényekkel és formára nyírt bokrokkal, sövényekkel díszített park Európa egyik legszebb és legnagyobb kertje lett.

Miután a Versailles-i kastély felépítése hatalmas összeget emésztett fel, amit a párizsi nép nem nézett jó szemmel, ezért XIV. Lajostól ajándékként egy hidat kaptak a Szajnára.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play