Hétvégén kék birkák lepik el Bécset

2016. május 1.

print

Hétvégén kék birkák lepik el Bécset

Újabb színfolttal, ultramarinkék birkanyájjal gazdagodik 2016. május 6-án és 7-én az osztrák főváros. A poliészter gyantából készült állatok egy művészeti projekt keretében vendégeskednek Bécsben, és a toleranciát hirdetik.

Bertamaria Reetz német művésznő és férje, Rainer Bonk 2009-ben, Velencében indították útnak „Die Blaue Friedensherde” (A Kék Békenyáj) elnevezésű projektjüket, amely százötven poliészter gyantából készült birkát foglal magában. A különleges nyáj azóta városról városra vándorol, hogy megmosolyogtassák az embereket és felhívják a figyelmüket: mindenki egyenlő, és mindenki ugyanolyan fontos.

Kekbirkák Hannoverben
Kék békebirkák Hannoverben Copyright: Die Blauschäferei

Az ultramarinkék birkanyáj eddig 160 városban bukkant fel, és összesen 250 településre szeretnének eljutni vele az alkotók, hogy turnéjukat végül Velencében fejezzék be. Az igazira megszólalásig hasonlító nyájat mindig egy forgalmas helyen, lehetőleg festői kulisszák előtt állítják fel. A rendelkezésre álló területtől függően 50-150 állatot helyeznek ki, amelyek közül egy a vendéglátónál marad ajándékba. A továbbköltöző nyáj egyik tagja pedig egy táblácskát kap a vendéglátó város nevével.

Kék békebirkák Kölnben
Kék békebirkák Kölnben Copyright: Die Blauschäferei


Az alkotók választása azért esett a kék színre, mivel ez számukra az összetartozást szimbolizálja. „Ez az Európai Unió, az Egyesült Nemzetek, az UNESCO és a nyugat-európai békemozgalom színe is” – magyarázza Bertamaria Reetz.

A kék békebirkák Bécsben a MuseumsQuartier előtti füves területen lesznek láthatók 2016. május 6. és 7. között. Ezt követően a németországi Baden-Badenben, majd az ausztriai Innsbruckban bukkannak fel.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play