Visszaesett a külföldi turizmus Franciaországban

2016. augusztus 23.

print

Visszaesett a külföldi turizmus Franciaországban

Hét százalékkal csökkent a külföldi turisták száma az év eleje óta Franciaországban a terrortámadások, a rossz időjárás és a sorozatos sztrájkok miatt.Hét százalékkal csökkent a külföldi turisták száma az év eleje óta Franciaországban a terrortámadások, a rossz időjárás és a sorozatos sztrájkok miatt.

A visszaesés a miniszter tájékoztatás szerint elsősorban Párizst és környékét érinti.

A Turisztikai Világszervezet adatai szerint tavaly is Franciaország vonzotta a legtöbb - 84,5 millió - külföldi turistát, és a francia kormányzat célja ezt a számot 2020-ig 100 millióra növelni.

Párizsba a leglátogatottabb nyári, augusztus 15-i hosszú hétvégén idén 17 százalékkal kevesebb külföldi turista érkezett, mint tavaly. A francia fővárosba eddig egymillióval kevesebb külföldi fordult meg idén, mint tavaly. Leginkább a japán turisták száma esett vissza, 46 százalékkal. Az oroszok 35, a kínaiak 20, míg az amerikaiak 5,7 százalékkal kevesebben voltak idén Párizsban, mint 2015-ben. A becslések szerint mindez egymilliárd eurós (310 milliárd forint) bevételkiesést okozott.

Olyan jelentős országok, mint Oroszország vagy Brazília gazdasági nehézségei is hatással voltak arra, hogy Franciaországba kevesebb fizetőképes turista érkezett az elmúlt nyáron.

A rossz időjárással, a megszokottnál ötvennel több esős nappal a második negyedévben, a hétvégéken kívül az előző évi öthöz képest csak két munkaszüneti nappal és a közlekedési szektorban meghirdetett sztrájkokkal is magyarázható a példanélküli visszaesés a külföldi turizmusban.

Azonban nem teljesen negatív a kép, miután még a július 14-i nizzai terrortámadást megelőzően a labdarúgó Európa-bajnokság alatt mind a tíz városban, ahol a mérkőzéseket rendezték június 10. és július 10. között, rekordlátogatottságot mértek. Lens-ban, Lille-ben és Saint-Etienne-ben a szállodaipar forgalma 70 százalékkal emelkedett az elmúlt nyáron, s a foglalások szerint az őszi nemzetközi szakmai szalonok idejére is várhatóan megtelnek a szállodák.

MTI
Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play