Amatrice – a földrengés sújtotta város

2016. augusztus 27.

print Hetedhétország.hu

Amatrice – a földrengés sújtotta város

Súlyos károkat okozott az augusztus 24-i olaszországi 6,2-es erősségű földrengés a közép-olaszországi Amatrice városában. A nagy részében teljesen megsemmisült Amatricében a földrengés jelképe a toronyóra lett, amelynek mutatói megálltak a földrengés pillanatában.

Olasz szeizmológusok szerint a földrengés pusztító hatását csekély mélysége magyarázza. Az Appenninek csúcsain történt földmozgás epicentruma Accumoli közelében, 5-7 kilométeres mélységben volt, ezért okozott ennyi felszíni kárt a rezgés. Ugyanakkor köztudott, hogy a földrengések hazájaként ismert Olaszországban az épületek hetven százaléka nem felel meg a földrengés-biztonsági előírásoknak. Amatricében azonban a 2012-ben felavatott, földrengésbiztos általános iskola épülete is szabályosan szétmorzsolódott.

Az Appenninekben levő város központi sétálóutcája teljesen megsemmisült. A városkában a házak háromnegyed dőlt össze, és leomlott egyebek közt a város öt templomából legalább az egyik tornya is.

Jelentős károk keletkeztek Accumoliban és Marche tartományban levő Ascoli Piceno térségében (Arcquata del Tronto, Ascoli Piceno , Fermo és Macerata) és Pescara del Trontóban.

Amatrice elsősorban tésztaételéről az amatriciana spagettről híres, tavaly az egyik legszebb történelmi kisvárosnak választották meg Olaszországban. A hagyomány szerint a pápák számos szakácsa innen származott el.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play