Újra működik az Állatkert műemléki körhintája

2017. április 3.

print MTI

Újra működik az Állatkert műemléki körhintája

Április 1-jétől hétvégenként ismét fel lehet ülni a több mint százesztendős régi körhintára, amely első üzemeltetője után Scheffner-körhinta néven is ismert. A szezon kezdetére a Fővárosi Állat- és Növénykert állatkert felújította a forgópódium figuráit, a híres falovakat, a gondolákat és az angyalos-tükrös hintókat, valamint a hajtásrendszert is korszerűsítették.

A játékhoz 20 éve nyúltak hozzá utoljára, akkor csak részleges, most azonban teljes felújításon esett át. Eltüntették a falovak sérüléseit és kijavították azok hibáit, illetve újrafestették őket és újrabőrözték a nyergeket. Megújultak a fából készült hintók, a pódium közepén álló baldachin is, valamint újrafestették és -fényezték a körhinta fém csónakjait és forgó gondoláit is.

A restaurálás mellett korszerűsítették a körhinta hajtásrendszerét is. A korábbi szíjhajtással és fékező rendszerrel az volt a baj, hogy a fékezéskor a hosszú hajtótengelyt olyan erőhatások érték, amely a tengely anyagának gyors elfáradásához és végül annak idő előtti töréséhez vezetett. A korszerűsítés következtében egy rövidebb hajtótengely is elegendő, a fékezés pedig "motorfékkel", a villanymotor fordulatszámát szabályzó frekvenciaváltóval történik.

A megszűnt Vidámparktól örökölt területen 2014-ben és 2015-ben a Holnemvolt Park működött, de ez a rész az új fejlesztésekkel összefüggő munkálatok miatt tavaly óta zárva tart. Azonban a kerítésnél álló, az utca felől is megközelíthető régi körhinta tavasztól őszig üzemel: a tavaszi szezonban hétvégenként, nyáron pedig minden nap, az állatkerttől függetlenül, önálló belépővel is látogatható.
    

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play