Időutazás a hegyekben

2018. április 3.

print Steiermark Tourismus

Időutazás a hegyekben

2018 jubileumi év Felső-Stájerországban. Peter Rosegger 175. születésnapja a csúcstámadóknak és élménytúrázóknak is okot ad az ünneplésre.





„Felérvén, a csúcson állva végtelen nyugalom és az Alpok koronája vett körül bennünket.“ Szinte hihetetlen, hogy Peter Rosegger ezen – az iskolamester által feljegyzett – idézete már több mint 100 éves. A híres osztrák költő már akkor megfogalmazta a rohanó világtól való eltávolodás fontosságát, és beszámolt arról, hogyan lelt békére a felső-stájer hegyi legelőkön és csúcsokon. Nemcsak kiemelkedő poéta, hanem a természet és a kulináris élvezetek rajongója is volt.

Az „Időutazás a hegyekben“ (BergZeitReise) túra útvonalán egyre több csúcstámadó, élménytúrázó, profi alpinista és hobbiturista fedezi fel Felső-Stájerország autentikus hegyvidékének, hegyi legelőinek vadromantikus hangulatát. Útjuk során garantáltan csodálatos kilátás nyílik az Eisenerzi-Alpokra, a Hochschwabra, Peter Rosegger Walheimatjára vagy Semmeringre.

Izomlazító (Spotzn’schmier) és fűszeres szalonna (Haxn’schmalz)

A 18 szakaszból álló, többnapos körtúra a sokszínű régió lenyűgöző tájain és kultúrtájain keresztül vezet. Minden korosztály és mindenféle edzettségű látogató megtalálja a magának valót. A 300 kilométernyi túraútvonal, a csodálatos élményekkel teli 120 óra menetidő már koratavasszal csalogatja a téli álmukból ébredő túrázókat. A hegyi legelők, a vad folyók, a források és a hegyvidék állatainak látványa az élménytúrázókat és a kihívásokat kereső csúcstámadókat egyaránt Felső-Stájerországba csábítja. A változatos túraútvonal mottója: A részvétel a fontos, a túrát élvezni pedig kötelező! Miközben páran rohamléptekkel törnek az impozáns csúcsok felé, mások komótosan szemlélődve közelítenek az étellel és itallal váró hüttékhez. A kulináris élményekkel és csodálatos panorámával kecsegtető hegyi kunyhók még a megrögzött otthonülőket is azonnal egy egészséges túrára csábítják. Ráadásul az új „Időutazás a hegyekben“ útikalauz (BergZeitReise-Wanderführer) és az ízletes fűszeres sonka (Haxn’schmalz) gondoskodnak róla, hogy ne térjünk le a helyes útról. Az igazán motivált hosszútáv-túrázok a válogatott felső-stájerországi gyógynövényekből készült, izomlazító krémmel (Spotzn’schmier) kezelhetik fáradt lábaikat. Hatása és finom illata kicsiknek és nagyoknak is frissítő.

Orbáncfű-olaj (Hanslöl) és ínyenc falatok

A friss levegőn megéhezik az ember. A vándorok lépten-nyomon regionális finomságokra bukkanhatnak, van ahol mesterszakácsok gondoskodnak a kulináris extázisról. Az ínycsiklandó falatok mellé érdekes felső-stájerországi mondák is dukálnak. Legyen szó az Eisenerz-i Vízilényről (Wassermann), vagy az Ördögkőről (Teufelstein). A mesébe illő történetek zenei aláfestéséről pedig Mautern Vad-hegyének farkasai gondoskodnak. Legyen szó kulturális programokról, vagy kulináris élvezetekről, az „Időutazás a hegyekben“ túraútvonal mindkettőben bővelkedik. Annak érdekében pedig, hogy minden olajozottan menjen, a rutinos túrázók hátizsákjában ott az orbáncfű-olaj, ami a fáradt izmok kezelésén túl még sok más nyavalyára gyógyír.

Túrajelvény-vadászat

A túrázás kedvelőit tavasztól digitális túrajelvény (BergZeitReise Wandernadel) várja. Ha felkeresi a 34 túracél valamelyikét, pontokat kap. Ezekért a pontokért – a teljesített túrák számától függően – bronz, ezüst vagy arany színű digitális túrajelvényt kap, amit a Felső-Stájerországi Turisztikai Szövetségnél (Tourismusregionalverband Hochsteiermark) igazi kitűzőre, vagy egy ajándékra cserélhet. A pontgyűjtéshez szükséges, ingyenes applikáció térerő és wifi nélkül is működik. Telepítse telefonjára, és digitális túranaplója máris rendelkezésre áll. Bónuszként a „hegymászókra“ az idén néhány csúcson különleges meglepetés vár. Amint eléri célját, Peter Rosegger idézetet kap telefonjára. A jubileumi évben Peter Rosegger kedvelőinek egyedi kitűzővel készültünk. Az emlékhelyeket és a költő kedvenc helyeit felkeresők nem csak a Rosegger emléklapot, hanem egy humoros útikalauzt is kapnak jutalmul.

Vizuális túraízelítő

Az „Időutazás a hegyekben“ – túrázásra csábító – rövidfilm egy percben mutatja be Felső-Stájerországot az Eisenerzi-Alpoktól, az Erzberg-en, a Hochschwab-on és a Schneealm-fennsíkon (Schneealmplateau) át, egészen Kapfenberg, Bruck an der Mur és Leoben városokig.

Még több info: itt


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play