Túrázzon jódlizva!

2014. szeptember 3.

print Hetedhétország.hu

Túrázzon jódlizva!

A zöld legelők közepette, az Alpok hófödte csúcsaival a háttérben a Königsleiten környékén élők olyan túraösvényt alakítottak ki, amelyen a turisták elsajátíthatják a jódlizás tudományát.

Azok, akik manapság járják az osztrák Alpokat, mind gyakrabban hallhatják a jódlizás "holálário" hangjait: a jellegzetes tiroli dal ismét divatba jött, egyes túrázóknak még kurzusokat is tartanak művészetéről.

A zöld legelők közepette, az Alpok hófödte csúcsaival a háttérben a Königsleiten környékén élők olyan túraösvényt (Jodlerweg) alakítottak ki, amelyen a turisták elsajátíthatják a jódlizás tudományát - ez egyfajta világpremier. Az augusztusban felavatott útvonal Julie Andrews klasszikus filmjének, A muzsika hangjának mesés alpesi tájain kanyarog.

 


Königsleiten Salzburg tartomány és Tirol határán fekszik, 1600 m magasságban.
Az egykori Alm település ma üdülő falu szállodákkal, bérelhető apartmanokkal és hüttékkel. A falu a nagyon meredek, 12 km hosszú, régi Gerlos-úton érhető el Waldból.

 


A jódliút szervezői, ahogy mondani szokás, beleadtak apait-anyait. A 2000 méter körül járó magasságokban két hatalmas alpesi kürtöt, továbbá jellegzetes tehénkolompot és más kellékeket helyeztek el. A jódlizó szövegnek rendszerint nincs konkrét jelentése (hopsz-ho-da re-i-ri vagy ho-da ria-drai dul-i-jo, esetleg hul-jo diri diri stb.), ám az éles és mély hangok között váltakozó, egyeseket Tarzan harci kiáltására emlékeztető stílust csak hiteles mesterektől lehet jól elsajátítani.

 


A túrára jelentkezett kezdő jódlizóknak jobbára csak a közelben legelésző néhány tehén a publikuma, így nem kell zavartatniuk magukat, amikor először nevetségesnek tűnő hangokat sikerül csak kibocsátaniuk.

"El vagyok ragadtatva, nagyon izgatott vagyok. Csodás, hogy van ilyen" - lelkesedett Astrid Berchtaler, aki az alkalomra bőrnadrágot húzott magára. Ez jellegzetes tiroli viselet, amelyet ahogy illik, piros kockás blúzzal együtt visel. "Mindig azt hittem, hogy jódlizni csak kevesek képesek" - fűzte hozzá a dietetikusnő, aki 200 kilométert utazott, hogy részt vehessen az egynapos programon.

 


A Jodl Wanderberg, azaz a jódlitúra ötlete Christian Eder fejéből pattant ki. A férfi Salzburg tartományban igazgat egy hotelt, és maga is csak két éve ismerte meg a jellegzetes alpesi dal titkait. "Mindig gondoltam, hogy nem lehet olyan nehéz dolog. Persze ezt a tiroli módit egyfajta legenda övezte: mivel különleges stílusról van szó, az emberek azt hiszik, hogy nagyon nehéz. Nekünk viszont az a jelszavunk, hogy mindenki képes jódlizni" - magyarázta a kezdeményező.

"Nagyszerű ötlet, az útvonalat úgy jelölték ki, hogy fiatal és idősebb túrázóknak egyaránt jó legyen. Nem bonyolult, egy szép délutánt töltöttünk el itt, pompás időben" - húzta alá Barbara Glaser 31 éves tanítónő.

A tiroli dallamokat kezdetben az alpesi pásztorok használták, hogy egymásnak üzenjenek hegyről hegyre és völgyből völgybe. A jódlizás Ausztria mellett Svájc, Dél-Németország és Olaszország hegyvidékein is elterjedt.

 


Hermann Härtel népzenész és folklórkutató szerint - aki 1970 óta szervez hagyományos jódlikurzusokat - ezek a dallamok "az öröm, a harmónia és a boldogság" kifejezésére szolgálnak. Növendékei nem csupán osztrákok, akadnak köztük franciák, olaszok, sőt még svédek is. Sok fiatal is jelentkezik, mivel a tiroli dalt ma már nem tekintik túlhaladott sablonnak, és fel szeretnék újítani a régi hagyományt.

"Egyfajta visszatérés ez a forrásokhoz. A jódli tiszta művészet: magamat kell adnom benne és nincs előírva, hogy ehhez száz százalékos tökéletességre van szükség" - fejtette ki Eder.

Nem mindenki látja ilyen egyszerűnek a feladatot. A 26 éves Markus Mosert elgondolkodtatta az első kirándulás. "Nem mondom, hogy lehetetlen, de mindenképpen nehéz. Minden mástól különbözik" - összegezte benyomásait enyhe mosollyal.

 


Härtel szerint a jódlikirándulások egyik célja minden résztvevő, köztük a kezdők számára is az, hogy feloldja gátlásaikat, és lehetővé tegye számukra saját hangjuk felfedezését is. Glaser pedig saját recepttel szolgál: "A jódlizás egyedülálló művészet, amelyet nem mindenki képes elsajátítani: ezért ami engem illet, csak akkor próbálkozom vele, ha már felhajtottam egy-két pohár snapszot…"

A jódliút természetesen a tanfolyamon kívül is szabadon és ingyenesen látogatható. A túraút a településről induló Dorfbahn hegyi felvonóval közelíthető meg. A 2200 m magasságban fekvő hegyállomásról a völgybe haladó út mentén 5 állomásnál ismerkedhetnek meg a kirándulók a jódlizás tudományával. Az út egyébként babakocsival is járható.

Egyébként a jódliút mellett a faluban több túraút is található. Például a Bolygók útja, amely Európa legmagasabban fekvő csillagvizsgálója mellől indul.

 

 

A túra állomásain elhelyezett 9 gránit oszlop a Naprendszert szimbolizálják. Minden megtett 1 méter pedig 1 millió kilométernek felel meg. A panoráma kilátóból a Hohe Tauern számtalan 3000-es csúcsát láthatjuk. Az út 2-3 óra alatt járható be. Prospektust a csillagvizsgálóban ingyenesen kaphatunk.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play